SPD en CDU blijven gelijk opgaan in de exitpolls

Duitse verkiezingen Zowel CDU/CSU als SPD rekenen er nog op een coalitie te mogen gaan leiden na de Bondsdagverkiezingen. Laschet en Scholz zijn over één ding eens: „Het wordt een lange avond”.
Gespannen reacties op het verkiezingsevenement van CDU in Berlijn.
Gespannen reacties op het verkiezingsevenement van CDU in Berlijn. Foto Clemens Bilan/EPA

Het is nog altijd too close to call in de Duitse Bondsdagverkiezingen op zondag. De Duitse stembussen sloten om 18.00 uur en de partijen SPD en de unie van CDU/CSU gaan nog steeds vrijwel gelijk op in de exitpolls. De uitslag wordt vannacht verwacht maar hoe laat dat exact zal zijn, is nog niet bekend.

In de loop van de avond liep de unie 0,5 procentpunt in op SPD in de peiling van de omroep ZDF, naar 24,5 procent tegenover 26 procent voor de SPD. In de exitpoll van omroep ARD haalden de twee partijen om 18.00 ieder nog precies een kwart van de stemmen. Drie uur later lag de SPD daar toch 1 procent voor en haalden de CDU en SPD respectievelijk 24,5 en 25,5 procent in de peilingen.

De linkse partij De Groenen lijkt een verrassend klein deel van de stemmen te hebben gehaald. Waar die partij dit voorjaar nog kans te hebben om de grootste te worden, duidt de exitpoll van ZDF op slechts 14 procent van de stemmen. Desondanks zou het de beste verkiezingsuitslag zijn voor die partij sinds de oprichting in de jaren zeventig.

Voor Die Linke is het ondertussen spannend of ze de kiesdrempel van 5 procent gaan halen. In de peiling van ZDF lijken ze precies 5 procent van de stemmen te hebben gehaald, maar dit zou bij het tellen van de stemmen dus lager uit kunnen vallen. Hiermee lijkt een regeringscoalitie van alleen maar linkse partijen bij voorbaat uitgesloten.

‘Lange avond’

De 25 procent voor de christen-democratische CDU zou voor die partij het slechtste resultaat bij Bondsdagverkiezingen betekenen sinds haar oprichting in 1945. „Dat doet pijn”, zegt Paul Ziemiak, de secretaris-generaal van de CDU. Desondanks leek de leider van de partij, Armin Laschet, strijdbaar in zijn eerste toespraak na de exitpolls. Hij zegt nog altijd op een coalitie te rekenen onder leiding van de CDU/CSU, samen met partijen „die verantwoordelijkheid willen nemen voor klimaatbescherming en digitalisering”. Daarmee lijkt hij te lonken naar De Groenen en de liberale FDP.

De liberalen van de FDP kregen volgens de peiling 11,7 procent van de stemmen, waarmee de partij op 1 procentpunt winst zou staan ten opzichte van de vorige verkiezingen. De partij werd opgericht in 1948 maar haalde nooit meer dan 14,6 procent van de stemmen. Dat hoogtepunt werd bereikt in 2009. De FDP regeerde al meermaals mee — vaak in combinatie met de CDU/CSU.

De secretaris-generaal van SPD sorteerde ondertussen voor op winst: „De SPD heeft het mandaat om te regeren. We willen dat Olaf Scholz bondskanselier wordt.” Scholz beaamde dit zelf even later ook in een korte speech. In de eerste prognoses op basis van daadwerkelijke stembusresultaten ligt hij zo’n twee procentpunt voor op Laschet. Net als de CDU, zou ook Scholz graag een coalitie te vormen met de Groenen en de FDP. Laschet en Scholz zijn over één ding eens: „het wordt een lange avond”, voorspelden ze beiden tijdens hun speech.

Lees ook: Waarom de Duitse verkiezingen ongekend spannend zijn

Nieuwe bondskanselier

De grootste partij mag uiteindelijk een bondskanselier gaan leveren. In de peilingen voorafgaand aan de verkiezingen was dat een nek-aan-nekrace tussen de sociaal-democraat Olaf Scholz (SPD) en de christen-democraat Armin Laschet (CDU/CSU). Laschet is de huidige premier van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Scholz is de huidige bondsminister van Financiën in het vierde kabinet van Merkel.

Laschet raakte nog even in opspraak tijdens het stemmen in zijn woonplaats Aachen omdat hij zijn stembiljet verkeerd had gevouwen. Hierdoor was zijn stem te zien. De Duitse kiesautoriteit liet zondag weten dat zijn stem desondanks gewoon geldt. Laschet stemde overigens, weinig verrassend, op zijn eigen partij.

Voor het eerst in zestien jaar was Angela Merkel niet meer de leider van de huidige regeringspartij CDU/CSU. Iets meer dan 60 miljoen Duitsers mochten zondag hun stem uitbrengen.

De volledige exitpoll van omroep ZDF: