Iets minder moorden in 2020 – meer jonge slachtoffers

Levensdelicten Het CBS meldt over vorig jaar 121 gevallen van moord en doodslag, onder wie achttien gevallen waarbij een jongere van onder de twintig jaar het slachtoffer was.
Onderzoek van de technische recherche na een moord in Amsterdam in maart 2021.
Onderzoek van de technische recherche na een moord in Amsterdam in maart 2021. Foto ANP / Koen van Weel

121 mensen werden vorig jaar in Nederland slachtoffer van moord en doodslag, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is vier minder dan in 2019.

Het totaal aantal levensdelicten daalt al sinds het begin van de eeuw gestaag. Tussen 2000 en 2004 kwamen gemiddeld 236 mensen in Nederland om het leven door moord of doodslag, terwijl dat de afgelopen vijf jaar gemiddeld 125 slachtoffers per jaar waren.

Dader vaak bekende of familie

Meestal is de dader een man. In 2020 was dat in 95 procent van de gevallen zo. Vrouwen werden in bijna zes van de tien gevallen door hun partner of ex-partner van het leven beroofd. Mannen worden vaak door een vriend of kennis vermoord of door een onbekende dader. In één op de zes gevallen ging het om een afrekening in het criminele circuit.

Het aantal jongeren onder de twintig jaar dat slachtoffer werd van levensdelicten steeg van tien in 2019 naar achttien in 2020. Slachtoffers jonger dan tien jaar werden volgens het CBS vrijwel allemaal door hun vader of moeder omgebracht en bij jongeren tussen de tien en twintig jaar is de dader vaker een kennis of een vriend.

Lees ook dit artikel over dezelfde cijfers uit 2020: Aantal slachtoffers moord en doodslag vorig jaar licht gestegen