Foto Freek Nagtzaam

Freek Nagtzaam is een van de beste bruidsfotografen ter wereld: ‘Ik grijp niet in als er iets misgaat’

fotografie Freek Nagtzaam werd dit jaar genomineerd voor de Bruidsfoto Award 2021. Als een detective probeert hij te achterhalen wie hij voor zijn lens krijgt.

‘Eerst moet er een klik zijn tussen ons, zeg ik altijd, en dan pas de klik met de camera.” Als Freek Nagtzaam wordt ingehuurd om foto’s te maken van een bruiloft, vat hij die taak niet licht op. In een kennismakingsgesprek wil hij weten: wie is je beste vriend, wie je beste vriendin? Hoe hebben jullie elkaar leren kennen? Wie is er aanwezig als jij je trouwjurk aantrekt? (Niet je moeder? Aha! Dat kan al iets zeggen over de band tussen moeder en dochter). Als een kruising tussen een trouwambtenaar, een psycholoog en een detective probeert Nagtzaam te achterhalen wie hij straks voor zijn lens gaat krijgen. Hij vraagt het bruidspaar zelfs om een lijst in te vullen: wat vind je leuk aan elkaar, hoe zie je de toekomst samen, waarom werd je verliefd op je partner?

Overdreven misschien, voor iemand die ‘slechts’ de bruidsfoto’s komt maken? Nagtzaam vindt van niet: „Ze mogen van elkaar niet weten wat ze hebben ingevuld. Tijdens de fotoshoot vertellen ze elkaar wat ze over de ander hebben opgeschreven. Moet je eens zien wat er dan gebeurt. Mensen gaan op elkaar reageren, niet op de camera. Ze lachen, raken ontroerd. Dat hele poseren, dat vergeten ze. Ze vergeten mij. Ik zeg altijd: een échte lach, daar gaat het om.”

De Bossche fotograaf Freek Nagtzaam (44) werd dit jaar genomineerd voor de Bruidsfoto Award 2021 en kreeg eerder dit jaar te horen dat hij zich mag rekenen tot een van de beste bruidsfotografen ter wereld (30ste plaats Top-150 International Wedding Photographers 2020).

Nagtzaam werkte elf jaar als senior inkoper bij een ziekenhuis toen hij besloot daarnaast een opleiding te volgen aan de Fotovakschool. „Als hobby, dat was het idee.” Na een masterclass Portret zegde hij in 2015 zijn baan op en specialiseerde zich in bruidsfotografie. „De liefde tussen twee mensen, dat is toch het mooiste wat er is.”

De foto waarmee Nagtzaam is genomineerd voor de Bruidsfoto Award 2021, is een beeld van een bruid die haar trouwjurk uit de bek van een kalf probeert te redden. „De foto is genomen op een boerderij, waar de bruid als kind al vaak kwam.” Foto Freek Nagtzaam

Hij probeert zijn reportages journalistiek te benaderen, zegt hij: „Ik regisseer niet te veel, ik kijk naar wat er gebeurt. Niet: ga daar maar staan en lachen. Door de voorgesprekken weet ik waar ik op moet letten. Een vader die ontroerd raakt, het oogcontact van de bruid met haar beste vriendin. Ik grijp niet in als er iets misgaat. De bruidegom die de verkeerde kant oploopt, een kind dat z’n vinger in de bruidstaart steekt. Dat zijn de momenten die mensen terug willen zien. Niet alleen het standaard groepsportret of de bruid-en-bruidegom-onder-de-kersenbloesem – hoe romantisch ook.”

Perfecte plaatjes

Was hij normaal volgeboekt, door corona zakte zijn omzet met twee derde. „Gelukkig kon ik tijdelijk aan de slag als manager in de zorgsector.”

In 2020 werd er volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek 20 procent minder getrouwd dan in het jaar ervoor. De branche – horeca, planners, fotografen, autoverhuurbedrijven et cetera – liep volgens ThePerfectWedding.nl 385 miljoen euro mis.

Sinds april van dit jaar stijgt het aantal huwelijken weer, voor 2022 wordt topdrukte verwacht. Nagtzaam ziet het in zijn praktijk weer aantrekken en heeft inmiddels weer een bruiloft per week. „Je ziet dat mensen er nu vaak voor kiezen om het in hun eigen tuin te vieren, tentje erbij. In de horeca was het lastig, alles geplaceerd, mensen hadden geen zin in anderhalve meter afstand op hun eigen feest.”

Sociale media hebben het bewustzijn van mensen beïnvloed, ziet hij. „Al die perfecte plaatjes op Instagram. Dit is de beste kant van mijn gezicht, zeggen ze dan, kun je daar op letten? Je hebt ook bruidsparen die met plaatjes van Pinterest komen – alles tot in de puntjes geregisseerd en gestyled: precies zó willen we het. Ik zeg altijd: het hoeft niet perfect te zijn op de geijkte manier, het moet écht zijn. Een foto, die moet je voelen.”

Foto Freek Nagtzaam

Foto Freek Nagtzaam

Foto Freek Nagtzaam