Laatste nieuws coronacrisis

Utrechts restaurant Waku Waku ondanks verbod weer deels open

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC van zondag 26 september tot en met dinsdag 28 september de laatste ontwikkelingen rond de coronacrisis bij.

Volg in het nieuwe blog de meest recente ontwikkelingen

Verdere toename aantal eerste prikken sinds invoering coronapas

Het aantal Nederlanders dat zich besluit te vaccineren, is vorige week verder toegenomen. Dat meldt persbureau ANP. In de week voordat het demissionaire kabinet aankondigde de coronatoegangsbewijzen op meer plekken te zullen gaan eisen, kregen zo’n 45.000 mensen een eerste dosis. In de week van de persconferentie steeg dat aantal tot bijna 68.000 en vorige week kregen zo’n 70.000 mensen een eerste prik tegen Covid-19.

Sinds zaterdag moet iedereen van dertien jaar en ouder een coronapas tonen voor toegang tot onder meer restaurants, cafés, bioscopen en theaters. Een QR-code die daarvoor wordt aangemaakt in de CoronaCheck-app bewijst dat een bezoeker volledig is gevaccineerd, negatief is getest of onlangs is hersteld van een coronabesmetting.

In totaal zijn zo’n 12,8 mensen in Nederland ten minste één keer gevaccineerd, waarvan zo’n 10,7 miljoen ook een tweede keer. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zijn de afgelopen week „met name in de jongere leeftijdsgroepen” meer vaccinaties gezet dan in de paar weken daarvoor.

Utrechts restaurant Waku Waku ondanks verbod weer deels open

Het op last van de gemeente Utrecht gesloten restaurant Waku Waku is dinsdag toch deels heropend. Het restaurant verkoopt drankjes vanuit de deuropening. De omzet valt daarmee volgens een woordvoerder niet te compenseren, maar het is „een signaal” dat de eigenaren „niet zullen zwichten voor dit beleid”, aldus persbureau ANP.

Voor de deur op het Vredenburg staan dinsdagavond zo’n tweehonderd sympathisanten van het restaurant en een handjevol tegendemonstranten. Door de drukte maakt de gemeente zich zorgen om de openbare orde, schrijft ze in een tweet. Zo zouden demonstranten op de busbaan staan, waardoor een onveilige situatie ontstaat. De gemeente heeft de aanwezigen verzocht om het protest te verplaatsen naar het nabijgelegen Vredenburgplein.

De gemeente liet de sloten van het restaurant dinsdag vervangen nadat de exploitant van Waku Waku weigerde de CoronaCheck-app van bezoekers te controleren. Eigenaar Floris Beukers noemde het discriminatie om onderscheid te maken tussen bezoekers met en zonder coronapas. In de loop van de dag zijn de sloten geforceerd en werd de deur onder applaus van publiek opengeduwd. Ook online krijgen de ondernemers steunbetuigingen. Een inzamelingsactie om het restaurant financieel bij te staan na de gedwongen sluiting heeft dinsdagavond ruim 150.000 euro opgeleverd.

De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma was dinsdag deels aanwezig bij een gesprek tussen de gemeente en de ondernemer. Daarbij hield ze voet bij stuk en zei ze dat het restaurant „dicht is en blijft”.

Foto Jeroen Jumelet/ANP

Afgelopen week opnieuw daling positieve coronatests en ziekenhuisopnames

Opnieuw testten afgelopen week minder mensen positief op het coronavirus ten opzichte van een week eerder. Het RIVM kreeg tussen 21 en 28 september 12 procent minder meldingen binnen van positieve testuitslagen in vergelijking met de week ervoor, zo heeft het instituut dinsdag bekendgemaakt. In de week voor 21 september was het aantal meldingen met 16 procent gedaald in vergelijking met de voorgaande week.

Ook werden tussen 21 en 28 september opnieuw minder coronapatiënten opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen. Zo daalde het aantal patiënten dat nieuw op de reguliere afdelingen kwam met zeker 30 procent. Op de intensive cares werden 18 procent minder coronapatiënten opgenomen.

Afgelopen zeven dagen testten 11.760 mensen positief op het coronavirus, tegenover 13.347 de week ervoor. Het aantal positieve coronatests per honderdduizend inwoners daalde van 79 naar 71. Wel lieten minder mensen zich testen op het virus: dat percentage daalde met 9 procent. Het reproductiegetal, dat aangeeft hoeveel anderen iemand die met het coronavirus is besmet gemiddeld besmet, ligt nog steeds onder de één.

Dagcijfers
Het RIVM kreeg afgelopen etmaal 1.739 meldingen van positieve coronatests binnen, ongeveer evenveel als de afgelopen week dagelijks binnenkwamen. Daarnaast kreeg het instituut acht meldingen van sterfgevallen als gevolg van het virus. Niet al deze personen overleden per se maandag of dinsdag: meldingen van sterfgevallen kunnen met enige vertraging binnenkomen bij het instituut.

Weer iets minder coronapatiënten in ziekenhuizen dan dag eerder

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel 475 patiënten met het coronavirus. Dat zijn er negen minder dan maandag, toen er sprake was van 484 opgenomen coronapatiënten. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van de huidige ziekenhuispatiënten met het virus liggen er 154 op een IC, tien minder dan een dag eerder. Op de overige afdelingen is er één coronapatiënt bijgekomen, wat het totaal op deze afdelingen op 321 brengt.

Het aantal opgenomen coronapatiënten bleef de afgelopen weken redelijk stabiel, met een lichte daling in de afgelopen twee weken. Afgelopen vrijdag lagen er voor het eerst sinds eind juli minder dan vijfhonderd patiënten met het virus in het ziekenhuis.

Japan kondigt opheffing noodtoestand aan na bijna zes maanden

Donderdag wordt in heel Japan de noodtoestand opgeheven en daarmee een aantal coronamaatregelen versoepeld. Dat heeft premier Yoshihide Suga dinsdag bekendgemaakt, aldus internationale persbureaus. Hoe de versoepelingen precies eruit zullen zien is nog onduidelijk, wel zei de premier ze stapsgewijs te willen doorvoeren. Een van de maatregelen die als eerste zal worden opgeheven, is het verbod op alcohol in restaurants.

Het zal voor het eerst sinds april zijn dat nergens de noodtoestand meer geldt in Japan. In de negentien gebieden waar deze nu van kracht is, wordt inwoners gevraagd alleen naar buiten te gaan als dat echt nodig is. Openbare plekken zoals winkelcentra moeten zich aan een maximaal aantal bezoekers houden en in restaurants geldt naast een alcoholverbod ook een vervroegde sluitingstijd. Dat laatste zal nog zeker een maand zo blijven, met oog op de gefaseerde versoepelingsstrategie.

De versoepelingen zijn volgens de premier mogelijk vanwege de dalende besmettingscijfers. Het aantal dagelijks gemelde positieve tests daalt in Japan al sinds eind augustus en lag de afgelopen zeven dagen gemiddeld op bijna 2.400 gevallen. Het hoogtepunt werd bereikt in de weken na de Olympische Spelen, die ondanks de oplopende besmettingscijfers doorgingen. Publiek was niet toegestaan bij het evenement.

Een treinstation in Tokio. Foto Franck Robichon

Gemeente Utrecht vervangt sloten van restaurant dat controle coronapas weigerde

De gemeente Utrecht heeft dinsdagochtend de sloten vervangen van het restaurant Waku Waku. De eigenaar weigerde de afgelopen dagen de coronatoegangsbewijzen van gasten te controleren, waarop burgemeester Sharon Dijksma maandagavond overging tot sluiting van de zaak.

Toen handhavers maandagavond vaststelden dat bij het restaurant niet op de QR-code in de CoronaCheck-app werd gecontroleerd, werd de zaak gedwongen te sluiten. Hierop verzamelden zich tientallen mensen voor de deur van Waku Waku om sluiting te voorkomen. De politie werd ingeschakeld om het pand toch te sluiten en demonstranten weg te sturen, maar ging niet over tot handhaving. Uiteindelijk bleef het restaurant tot 23.00 uur open, de normale sluitingstijd.

Waku Waku, gevestigd aan het Vredenburg, zou dinsdagmiddag weer opengaan. Ook dinsdag zijn enkele tientallen demonstranten aanwezig. Sommige actievoerders hebben borden bij zich met teksten die verwijzen naar de Tweede Wereldoorlog. De politie houdt van een afstand de situatie in de gaten.

De gemeente Utrecht liet dinsdagochtend de sloten van restaurant Waku Waku vervangen. Foto Jeroen Jumelet/ANP

CPB: coronasteun redde vorig jaar zeker 65.000 banen

De coronasteun van de overheid heeft vorig jaar zeker 65.000 banen gered. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in een dinsdag gepubliceerd rapport, waarin het de effecten van de overheidssteun in het afgelopen jaar evalueert. Zonder de steun zou de Nederlandse economie in 2020 0,6 procent harder zijn gekrompen dan de genoteerde 3,7 procent krimp.

Het steunbeleid was met name effectief in het begin van de pandemie. Het extra geld zorgde ervoor dat inkomens op peil bleven en dat gedwongen ontslagen konden worden voorkomen. Met name in sectoren die het zwaarst getroffen zijn door de lockdown, zoals sport en recreatie en horeca, hield de steun daarnaast bedrijven overeind. Wel concludeert het CPB dat het steunbeleid ten koste ging van de economische dynamiek. Zo bleven er bedrijven overeind die eigenlijk niet levensvatbaar waren.

De overheid trok vorig jaar in totaal 30 miljard euro uit voor coronasteun. Ruim de helft van de uitgaven bestond uit NOW-subsidies, die werkgevers in hun loonkosten tegemoetkwamen. Voor effecten van de coronasteun in 2021 is aanvullend onderzoek nodig, aldus het CPB.

Bezoekers op de eerste dag van de heropening van pretpark de Efteling in november 2020. Foto Levin den Boer/ANP

‘Ticketmaster vraagt niet-gevaccineerde werknemers thuis te blijven’

Aangespoord door het Amerikaanse moederbedrijf Live Nation heeft kaartverkoopfirma Ticketmaster niet-gevaccineerde werknemers opgebeld om mee te delen dat zij niet welkom zijn op kantoor. Dat blijkt volgens NU.nl dinsdag uit een interne e-mail van Live Nation en uit het verhaal van een werknemer van Ticketmaster die anoniem wil blijven. Een woordvoerder van het ticketbedrijf verklaart tegenover de nieuwswebsite dat „vaccineren niet verplicht wordt gesteld, maar enkel aangemoedigd”. Bedrijven mogen volgens de Nederlandse wet niet eisen dat hun werknemers een vaccinatiebewijs laten zien.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) verklaarde eerder deze maand dat het in sommige werksituaties toch nodig kan zijn een coronatoegangsbewijs van werknemers te vragen. Hij is daarover in gesprek met werkgevers en werknemers in de zorgsector. Als daar behoefte aan is, wordt verkend of en hoe de wet kan worden aangepast. Eind augustus kondigde autoverhuurder LeasePlan als eerste Nederlandse bedrijf aan dat werknemers zonder vaccinatie niet meer welkom zijn op kantoor.

De ticketfirma zou niet-gevaccineerde werknemers hebben opgebeld met de mededeling dat ze niet langer welkom zijn op kantoor. Foto Paul Sakuma/AP

Politie stuurt demonstranten voor gesloten Utrechts café weg

Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht heeft een horecazaak gesloten die het afgelopen weekend weigerde om te controleren op de CoronaCheck-app. Dat meldde RTV Utrecht maandag. „De sluiting duurt zo lang checken op het corona-toegangsbewijs vereist is en de ondernemer blijft weigeren dat te doen”, aldus een woordvoerder van de gemeente tegenover RTV Utrecht. De gemeente Utrecht was niet direct bereikbaar voor NRC.

Volgens RTV Utrecht gaat het waarschijnlijk om het veganistische restaurant WAKU WAKU aan het Vredenburg. De eigenaren hebben laten weten niet te willen controleren op de coronapas, ondanks aanmaningen van de gemeente om dat wel te doen. Handhavers zouden zaterdag hebben vastgesteld dat er bij het restaurant niet op de QR-code werd gecontroleerd. Tientallen mensen hebben zich maandagavond uit sympathie voor het restaurant verzameld. „Wij willen dat deze ondernemer open mag blijven”, aldus een van de demonstranten. Inmiddels zou de politie zijn ingeschakeld om het pand te sluiten en de sympathisanten weg te sturen.

De eigenaren van het restaurant kondigden twee weken geleden op Facebook aan niet aan de coronapas te willen meewerken. „Het feit dat de overheid de horeca gebruikt om de vaccinatiegraad te verhogen is onethisch en verkeerd”, schreven ze toen.

‘Vanaf 11 oktober meer dan vierhonderd testlocaties voor coronatoegangsbewijs’

Vanaf 11 oktober kan op meer dan vierhonderd locaties een coronatoegangstest worden afgenomen. Dat meldt Stichting Open Nederland maandag. In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid deed de stichting, die verantwoordelijk is voor het programma Testen voor Toegang, eerder deze maand een oproep om testcapaciteit in te kopen. Daar reageerden 28 aanbieders op. Momenteel zijn er onder Testen voor Toegang ruim honderd testlocaties.

Deze aanbieders kunnen vanaf 11 oktober, wanneer de contracten met de huidige testaanbieders verlopen, zelf bepalen waar en wanneer zij testen aanbieden. Momenteel ontvangen aanbieders een beschikbaarheidsvergoeding op basis van de testcapaciteit; vanaf 11 oktober worden testaanbieders per afgenomen test betaald. In een Kamerbrief eerder deze maand liet minister De Jonge (Volksgezondheid, CDA) weten dat het mogelijk is dat in bepaalde regio’s minder testcapaciteit aanwezig zal zijn omdat „de markt (…) zelf bepaalt waar er een testlocatie opengaat”.

Afgelopen weekend werd bij lange na geen gebruik gemaakt van de volledige capaciteit van Stichting Open Nederland. Hoewel op zaterdag en zondag konden zo’n 400.000 tests per dag afgenomen konden worden, boekten in de hele week zo’n 211.000 mensen een afspraak via Testen voor Toegang. Ook op de drukste dag, zaterdag, werd de volledige capaciteit niet gehaald: toen lieten zo’n 108.000 mensen zich testen.

Geen extra maatregelen om nieuwe problemen CoronaCheck-app te voorkomen

Vooralsnog komt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) niet met extra maatregelen om nieuwe problemen met de CoronaCheck-app te voorkomen. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie na berichtgeving van Nu.nl. Sommige gebruikers kregen zaterdagavond gedurende enkele uren geen toegang tot de app doordat de servers van het ministerie overbelast waren.

Het ministerie had voor het afgelopen weekend al extra servers geregeld, maar dat bleek onvoldoende. Behalve dat veel mensen tegelijkertijd een QR-code aanvroegen of verversten omdat die zaterdag voor het eerst nodig was, werden ook meerdere DDoS-aanvallen uitgevoerd. Zulke aanvallen pogen een server plat te leggen met een grote hoeveelheid gericht internetverkeer.

VWS verwacht komende zaterdagavond vanwege uitgangspubliek weer een piek in het gebruik van de CoronaCheck-app, maar die zal volgens een woordvoerder lager uitvallen dan afgelopen zaterdag. Een nieuw gegenereerde of ververste QR-code blijft 28 dagen geldig en gevaccineerden die vorige of deze week hun code hebben ververst, hoeven dat dit weekend dus niet opnieuw te doen. Ook gaat het ministerie ervan uit dat zaterdag minder DDoS-aanvallen zullen worden uitgevoerd, omdat het niet het ‘openingsweekend’ van de app is.

Een bezoeker toont zijn coronatoegangsbewijs in een café in Den Haag. Foto Koen van Weel / ANP

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft onder vijfhonderd

Momenteel liggen 484 mensen met het coronavirus onder de leden in een van de Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn elf meer mensen dan op zondag, toen was sprake van 473 opgenomen coronapatiënten. Dit blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van alle patiënten liggen 320 op reguliere verpleegafdelingen, waarvan 22 mensen het afgelopen etmaal werden opgenomen. Op de intensive care liggen 164 coronapatiënten, een daling van vijf ten opzichte van zondag.

In de afgelopen 24 uur werden 1.411 meldingen van positieve coronatests doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het betreft een forse daling ten opzichte van zondag, maar op maandag liggen de testcijfers meestal lager dan het weekgemiddelde. Zo lag het aantal positieve gevallen vorige week maandag nog op 1.354. Gemiddeld werden afgelopen week 1.673 positieve tests per dag geregistreerd.

Daarnaast kreeg het RIVM vier meldingen van sterfgevallen binnen in het afgelopen etmaal. Dit betekent niet dat deze personen ook daadwerkelijk in de afgelopen 24 uur overleden; meldingen van sterfgevallen kunnen met vertraging binnenkomen bij het instituut. Gemiddeld kwamen afgelopen week vier meldingen per dag binnen van sterfgevallen als gevolg van Covid-19.

Aantal testen voor toegang afgelopen week verdrievoudigd

Afgelopen week hebben 211.000 mensen een afspraak gemaakt via Testen voor Toegang, een ruime verdriedubbeling ten opzichte van vorige week. Dat zei Pier Eringa maandag in het radioprogramma Spraakmakers. Hij is voorzitter van Stichting Open Nederland die Testen voor Toegang organiseert.

De drukste dag, met 108.000 afspraken, was zaterdag 25 september. Vanaf die dag was een coronatoegangsbewijs verplicht in onder meer de horeca, bij sportwedstrijden en om theaters te bezoeken. Gevaccineerden en mensen die besmet zijn geweest met het coronavirus krijgen zo’n bewijs, anderen moeten zich laten testen. Vooraf was de vrees van met name de horeca dat mensen weg zouden blijven, omdat ze zich niet wilden laten testen.

Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland verklaarde dat horeca-ondernemers weinig problemen ondervonden van het gebruiken van de CoronaCheck-app waarmee bezoekers toegang kregen tot binnenruimtes in de horeca. Wel kampte de CoronaCheck-app dit weekeinde met storingen vanwege DDoS-aanvallen. Ook werd zaterdagavond een café in Nijmegen gesloten, en na tussenkomst van de voorzieningenrechter zondag weer geopend, omdat de eigenaar niet wilde meewerken aan de controle van coronatoegangsbewijzen.

Een vrouw laat dit weekeinde haar QR-code zien aan McDonalds-medewerker in Rotterdam. Foto Simon Lenskens

Australische premier twijfelt over aanwezigheid klimaattop Glasgow vanwege quarantaine

Scott Morrison, de Australische premier, twijfelt over of hij de klimaattop in Glasgow in november bijwoont. Dat melden internationale persbureaus maandag, nadat minister van Buitenlandse Zaken Marise Payne in een interview in een Australisch ochtendprogramma zei dat nog onduidelijk is wie Australië vertegenwoordigt op de top. „Het is een grote onderneming”, zei Payne in televisieprogramma ABC AM. „Zoals je weet hoort daar ook een quarantaine van twee weken bij.”

Australië heeft tot nu toe geen beloftes gemaakt over het halveren van CO₂-uitstoot in 2030 of het uitbannen daarvan in 2050. Onder meer de Europese Unie, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Japan hebben dat wel gedaan. President Joe Biden van de Verenigde Staten en premier Boris Johnson van het Verenigd Koninkrijk hebben hun aanwezigheid in Glasgow al toegezegd.

De leider van de Australische oppositie, Anthony Albanese, heeft tegenover lokale media duidelijk gemaakt dat hij vindt dat premier Morrison de Glasgowtop moet bijwonen. „Hij hoort Australië te vertegenwoordigen. Als hij dat niet doet, is het omdat hij zich schaamt voor de Australische klimaatpositie.” Sinds het begin van de coronapandemie heeft Morrison onder meer het Verenigd Koninkrijk en Japan bezocht. Recentelijk woonde hij in de Verenigde Staten bijeenkomsten met Biden en Johnson bij over het nieuwe militaire bondgenootschap Aukus.

Lees ook dit profiel van Scott Morrison: De premier van Australië gaat het vooral om de marketing

De Australische premier Scott Morrison sprak vrijdag de media toe. Foto Evelyn Hockstein / Reuters

Horeca ervaart weinig problemen in eerste weekend met CoronaCheck-app

Het controleren van het coronatoegangsbewijs is afgelopen weekend „over het algemeen rustig verlopen”. Er waren weinig problemen of incidenten, zegt een woordvoerder van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) maandag op basis van een enquête onder 3.400 ondernemers. „Hier en daar” waren discussies met gasten, maar ondernemers gingen daar volgens de branchevereniging „goed” mee om.

De QR-codes controleren werkte volgens KHN prima tot het systeem zaterdagavond vastliep door DDoS-aanvallen en overbelaste servers. Op dat moment ontstonden „op diverse plaatsen in het land rijen” voor horecagelegenheden, „wat soms voor enige onrust zorgde”, aldus de woordvoerder. Enkele ondernemers gaven in de enquête aan onheus bejegend of bedreigd te zijn, maar volgens KHN waren er „nauwelijks excessen”. Wel bemerkte de branchevereniging weinig draagvlak voor de CoronaCheck-app, zowel onder bezoekers als onder ondernemers.

Zaterdag was de eerste dag dat het coronatoegangsbewijs verplicht was voor toegang tot de horeca, de kunst- en cultuursector en (sport)evenementen. Hiermee zijn horecaondernemers volgens KHN „ongevraagd het middelpunt van een maatschappelijke discussie” geworden, „met alle gevolgen van dien: bedreigingen, annuleringen, omzetproblemen, extra personeelskosten en –uitdagingen”. Na ruim anderhalf jaar „ondernemen volgens strikte regels en het stopzetten van de steun” is dit volgens de branchevereniging „te veel gevraagd”. KHN roept het kabinet daarom op ondernemers „weer volop te laten ondernemen zonder restricties” en ze financieel te blijven ondersteunen.

Bezoekers tonen hun coronatoegangsbewijs om café De Tulp in Amsterdam binnen te komen. Foto Evert Elzinga / ANP

Toerismebranche vreest kwart minder buitenlandse toeristen in 2021

Het jaar 2021 wordt voor de Nederlandse toerismebranche nog zwaarder dan 2020. Dat voorspelt het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) op basis van cijfers van het Centraal Bureau Statistiek (CBS). Op maandagochtend maakte die eerste organisatie bekend dat Nederland naar verwachting 5,4 miljoen buitenlandse toeristen ontvangt in 2021: een kwart minder dan in 2020, driekwart minder dan in 2019. Dat betekent dat het aantal buitenlandse toeristen zakt onder het niveau van begin jaren negentig, aldus de brancheorganisatie.

Een „dramatischer beeld” dan begin dit jaar werd verwacht, zegt NBTC-voorzitter Jos Vranken in een verklaring. Volgens hem komt dat door „aanhoudende reisrestricties”. Volgend jaar zal het aantal toeristen weer iets herstellen, denkt hij, maar het zal tot 2024 duren voordat de branche „volledig herstel” ziet.

Nederlanders gaan in 2021 wel meer op vakantie in eigen land, verwacht het NBTC: 30 procent meer mensen kiezen voor zo een vakantie dan in 2020. In de meivakantie was Nederland een populaire bestemming voor veel gezinnen, ook boekten meer mensen in de zomer een Nederlandse vakantie vanwege de reisrestricties die half juli werden aangekondigd. De toename aan inkomsten uit binnenlands toerisme compenseert echter niet voor het verlies aan inkomsten door het sterk afgenomen buitenlandse toerisme.

Lees ook dit artikel: All inclusive in eigen land: ‘Welkom bij Costa Holanda’

Nederlanders gaan in 2021 30 procent meer op vakantie in eigen land dan in 2020. Foto Marco de Swart / ANP

Aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen blijft nagenoeg gelijk

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is zondag met 3 gestegen ten opzichte van zaterdag, naar 473. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. 169 coronapatiënten liggen op de IC’s, de overige 304 coronapatiënten liggen op reguliere afdelingen.

Het RIVM heeft 1624 nieuwe positieve coronatests geregistreerd op zondag. Dat zijn er nauwelijks meer dan op zaterdag. Waar het aantal positieve tests vanaf begin augustus tot begin september schommelde tussen de twee- en drieduizend, is op 10 september weer een daling ingezet.

Restaurant in Nijmegen mag alsnog open na sluiting door gemeente

Restaurant Moeke in Nijmegen mag zondag weer open, nadat de gemeente de zaak zaterdagavond had gesloten omdat de coronatoegangsbewijzen niet werden gecontroleerd. Dat is de uitkomst van een spoedprocedure bij de rechtbank in Arnhem zondag, die de eigenaar van de horecaonderneming aanspande.

Het restaurant mag alleen open als het alsnog actief gaat controleren op coronatoegangsbewijzen van bezoekers. Ook moet een bord met de tekst ‘Voor Moeke hoef jij je niet te bewijzen’ weggehaald worden voor het restaurant.

Kort na de opening van het restaurant zaterdag inspecteerde een ambtenaar van de gemeente in burger of er gecontroleerd werd op het coronatoegangsbewijs. Toen dat niet zo bleek te zijn, volgde een tweede controle diezelfde dag. Gemeentehandhavers constateerden toen dat een koppel evenmin werd gevraagd naar het coronabewijs. Daarop besloot de burgemeester het restaurant voor acht dagen te sluiten. De advocaat van de restauranteigenaar gaf ter verdediging aan het vreemd te vinden dat er „geen enkele tussenstap” was, aldus persbureau ANP.

Later op de zondag volgt nog een definitief oordeel van de voorzieningenrechter. Dan moet duidelijk worden welke maatregelen het restaurant gaat treffen om aan de voorwaarden te voldoen en of de gemeente dat voldoende vindt om de sluiting op te heffen.

Drukte CoronaCheck-app is voorbij na DDoS-aanvallen

De problemen met de CoronaCheck-app, die vanaf dit weekend nodig is voor toegang bij onder meer de horeca en evenementen, zijn verholpen. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid en Welzijn (VWS) zondag weten aan NRC.

Zaterdagavond kampte de app met storingen, waardoor lange rijen ontstonden bij veel uitgaansgelegenheden in het land. Oorzaken van de storingen waren het veelvuldige gebruik van de app, omdat veel Nederlanders die tegelijk gebruikten en DDoS-aanvallen op de servers waar deze app op draait. „We hebben gisteren een aantal grote DDoS-aanvallen gehad, die we uiteindelijk hebben kunnen afslaan”, zegt de woordvoerder. „Bovendien is de drukte van zaterdagavond voorbij.”

Bij een DDoS-aanval wordt een server met een grote hoeveelheid contactverzoeken overspoeld. De server kan de toestroom niet aan, waardoor apps of websites die er gebruik van maken niet of slecht toegankelijk zijn. „Het is niet in de lijn der verwachting dat er zondag weer storingen zullen zijn met de CoronaCheck-app”, zegt de woordvoerder.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog doet NRC verslag van de belangrijkste ontwikkelingen in de coronacrisis. Zaterdag was de eerste dag waarop toegang tot onder meer de horeca, evenementen en culturele instellingen alleen mogelijk is op vertoon van een speciale QR-code. De CoronaCheck-app die deze code weergeeft, kampte ‘s avonds met storingen door grote drukte en DDoS-aanvallen. Eerder op de dag was in Den Haag een protest tegen de invoering van het coronatoegangsbewijs.

Lees hier het vorige coronablog terug