Storing op CoronaCheck-app door overbelaste servers en DDoS-aanvallen

Bezoekers van een McDonald's-filiaal in Rotterdam laten zaterdag hun coronatoegangsbewijs zien aan een medewerker.
Bezoekers van een McDonald's-filiaal in Rotterdam laten zaterdag hun coronatoegangsbewijs zien aan een medewerker. Foto Simon Lenskens

De app CoronaCheck, die Nederlanders vanaf dit weekend moeten gebruiken om bij onder meer horeca en evenementen naar binnen te mogen, kampt zaterdagavond met storingen. Oorzaak zijn de grote drukte in de app en DDoS-aanvallen op de servers waar deze op draait, laat een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid weten.

Wanneer mensen de QR-code die als bewijs dient voor inenting of een negatieve test willen downloaden, vertoont de app soms kuren. Op sociale media staan verhalen van mensen die door de haperende app een bioscoopbezoek zijn misgelopen, of die niet naar binnen konden in een horecazaak. Op sommige plekken vormden zich lange rijen.

Achter de schermen wordt „hard gewerkt” om de DDoS-aanvallen af te slaan, zegt de woordvoerder. Bij een DDoS-aanval overspoelen kwaadwillenden een server met een grote hoeveelheid contactverzoeken. De server kan de toestroom niet aan, waardoor apps of websites die er gebruik van maken niet of slecht toegankelijk zijn. Het ministerie kan de aanvallen goed afweren, zegt de woordvoerder. Maar omdat ze precies samenvallen met het moment waarop veel mensen een beroep doen op de server voor hun QR-code, zijn er alsnog problemen ontstaan.

Lees ook: ‘Straks moeten we ons nog laten vaccineren om in de McDonald’s te komen’

Onduidelijk is nog hoeveel mensen last hebben van de storing. De woordvoerder benadrukt dat niet iedereen ermee te kampen heeft, en dat na een paar keer proberen de meeste mensen alsnog een QR-code kunnen downloaden. Het ministerie raadt aan de QR-code thuis alvast te downloaden, om problemen voor de deur te voorkomen. Wanneer de code eenmaal op de telefoon staat, is deze altijd offline beschikbaar. Een uitzondering geldt wanneer de app langer dan 28 dagen niet is geopend - dan maakt hij verbinding met internet om de code opnieuw op te halen. Zaterdagavond leverde ook dat voor sommige mensen problemen op.

Op de website allestoringen.nl is rond acht uur ‘s avonds een grote piek in het aantal meldingen over CoronaCheck te zien. Daarna kreeg de site weer minder klachten binnen. Hoe lang de problemen nog aanhouden, valt volgens het ministerie lastig te zeggen. Volgens de woordvoerder hangt dat ook af van hoe lang de DDoS-aanvallen door blijven gaan. Ze beaamt wel dat de „drukte afneemt”.

Dit bericht is om 22.15 geüpdatet met nieuwe informatie over de DDoS-aanvallen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Storing op CoronaCheck-app door overbelaste server en DDoS-aanvallen