‘Staatssecretaris Keijzer: invoering coronapas moeilijk uit te leggen’

Demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (CDA, Economische Zaken) arriveert bij het Catshuisberaad van half september over de coronamaatregelen.
Demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (CDA, Economische Zaken) arriveert bij het Catshuisberaad van half september over de coronamaatregelen. Foto Robin Utrecht/ANP

Demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (CDA, Economische Zaken) vindt de logica van de coronapas „steeds moeilijker uit te leggen”, zegt ze in een interview met De Telegraaf. Op zaterdag, de dag dat de pas in onder meer horeca gaat gelden, zegt ze: „Als je in een samenleving bent beland waar je bang voor elkaar moet zijn tenzij je een bewijsje kunt laten zien, dan moet je echt even achter je oren krabben en je afvragen: willen we deze kant op?”

Met haar uitspraken gaat Keijzer als demissionair staatssecretaris in tegen het beleid van de regering en de Tweede Kamer, die instemde met de invoering van de coronapas. „Ik heb hier uiteraard discussies over gevoerd”, zegt Keijzer tegen De Telegraaf, als antwoord op de vraag waarom ze zich als lid van het kabinet niet tegen de invoering van de maatregel heeft verzet. „Vervolgens neem je met elkaar een besluit. Maar dat laat onverlet dat we met elkaar moeten gaan wegen of het nog logisch is hoe we met corona omgaan en wat we gaan doen aan de tegenstellingen in de maatschappij.”

Twitter avatar jpaternotte Jan Paternotte Dit is heel erg raar. Je bent deel van de regering. Vandaag zet de regering - met steun TK en op advies OMT - de CoronaCheck breed in. Reden: de zorg beschermen. En dan zeggen: “Vind het maar niks.” Roept heel veel vragen op. Te beantwoorden in de Kamer. https://t.co/5umFP4uDBN

Kamerleden reageerden op zaterdag verbaasd over het interview. Jan Paternotte, die namens D66 in de Tweede Kamer zit, schreef op Twitter dat hij de uitspraken van Keijzer „heel erg raar” vindt. „Je bent deel van de regering. [...] En dan zeggen: ‘Vind het maar niks’”. Hij wil dat Keijzer vragen beantwoordt over het interview in de Kamer. PVV-leider Geert Wilders laat in een tweet weten aanstaande dinsdag een spoeddebat te willen aanvragen naar aanleiding van Keijzers uitspraken.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Voor het eerst sinds eind juli minder dan 500 coronapatiënten in ziekenhuis