CDA-staatssecretaris Mona Keijzer ontslagen na kritiek op coronatoegangsbewijs

Coronabewijs Demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (CDA, Economische Zaken) zette in een interview vraagtekens bij het coronabewijs, dat vanaf zaterdag toegang verleent tot onder meer horeca en evenementen.
Keijzer vindt de logica van de coronapas "steeds moeilijker uit te leggen".
Keijzer vindt de logica van de coronapas "steeds moeilijker uit te leggen". Foto Bart Maat/EPA

Demissionair minister-president Mark Rutte (VVD) heeft zaterdag besloten demissionair staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer (CDA) met onmiddellijke ingang te ontslaan. Uitspraken die Keijzer deed in een interview met De Telegraaf zijn daarvoor de reden, laat Rutte weten. In het gesprek uitte Keijzer haar bedenkingen over de coronatoegangspas, die vanaf vandaag verplicht is bij bezoek aan onder meer horeca en evenementen. CDA’ers waren niet vooraf door Keijzer op de hoogte gesteld van het interview.

Keijzers uitlatingen in De Telegraaf „verdragen zich niet” met het „belangrijke en zwaarwegende” besluit van de ministerraad om de coronapas in te voeren, aldus Rutte. In overleg met minister Stef Blok (Economische Zaken, VVD) en de drie vicepremiers heeft Rutte ervoor gekozen Keijzer aan de kant te zetten. Blok neemt haar taken voorlopig over.

Keijzer vindt de logica van de coronapas „steeds moeilijker uit te leggen”, zei ze tegen de krant. Zo begrijpt ze niet waarom je het bewijs op de ene plek wel moet laten zien, en op de andere plek niet. Keijzer is niet alleen staatssecretaris, maar ook CDA’er, zei ze. En in die hoedanigheid gelooft ze dat „mensen bij elkaar hóren”: „Als je in een samenleving bent beland waar je bang voor elkaar moet zijn tenzij je een bewijsje kunt laten zien, dan moet je echt even achter je oren krabben en je afvragen: willen we deze kant op?”

De staatssecretaris keerde zich met haar uitspraken tegen het beleid van het kabinet, waarvan ze onderdeel uitmaakt, en tegen het besluit van de Tweede Kamer om de coronapas in te voeren. Kamerleden reageerden in de loop van de dag verbaasd op het interview. Jan Paternotte, D66’er in de Tweede Kamer, schreef op Twitter dat hij Keijzers uitspraken „heel erg raar” vindt. „Je bent deel van de regering. Vandaag zet de regering – met steun TK en op advies OMT – de CoronaCheck breed in. Reden: de zorg beschermen. En dan zeggen: ‘Vind het maar niks’”.

Lees ook: ‘Ik ben zelf ook wel weer toe aan een terrasje’