Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

‘De coronapas is er juist ter bescherming van de ongevaccineerden”, aldus briefschrijver Ilse van der Waaij begin deze week in NRC. Want met zo’n pas wordt voorkomen dat ongevaccineerden ernstig ziek worden en de pas „vergroot daarmee de vrijheid van de ongevaccineerde”, zo concludeerde zij.

Veel lezers zien het anders, bleek uit de vele reacties over de deze zaterdag ingevoerde coronapas. Willem Smits uit Geijsteren moest „onmiddellijk denken aan de roman 1984 van George Orwell” en aan de orwelliaanse slogan ‘Freedom is slavery’. „Om echt vrij te zijn moet je dus worden beperkt in je vrijheden”, schrijft Smits. „Orwell applaudisseert in zijn graf”, denkt ook Albert Appelo uit Groningen. „Als die ‘coronavaccinatie’ tot zulke juweeltjes van redeneerkunst leidt vergroot dat slechts mijn huiver ervoor.”

Cornelis van Bochove uit Leiden vraagt zich af „wat eigenlijk het probleem [is] als ongevaccineerde besmette mensen in kroegen of elders anderen besmetten”. Hij ziet slechts één goede reden: „de belasting van de zorg door ongevaccineerde coronapatiënten”. Laat ongevaccineerden in dat geval dan voor de kosten opdraaien, aldus Van Bochove; „de persoonlijke keuzevrijheid blijft intact, ingewikkelde en moeilijk uitvoerbare maatregelen worden overbodig”.

Voor A. Rosinga uit Rotterdam gaat het om het principe. Die heeft „geen zin in deze controlemaatschappij te leven” en heeft inmiddels Theater Rotterdam „verzocht het aankoopbedrag van de gekochte kaartjes terug te storten”. Rosinga is weliswaar in bezit van een QR-code, „maar zal deze voorlopig slechts gebruiken in uiterste noodzaak. Voorlopig geen museum-, theater- of bioscoopbezoek en geen gebruik van de horeca”.

Of de soep daadwerkelijk zo heet gegeten zal worden lezen we ongetwijfeld na dit weekend – of niet.

plv. chef Opinie