Alle Belgische 65-plussers kunnen extra coronaprik halen

Belgen wachten eind augustus om gevaccineerd te worden bij een inentingscentrum in een supermarkt.
Belgen wachten eind augustus om gevaccineerd te worden bij een inentingscentrum in een supermarkt. Foto Bart Biesemans/Reuters

Alle inwoners van België die 65 jaar of ouder zijn, kunnen binnenkort een extra coronavaccinatie krijgen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Wouter Beke zaterdag laten weten op Twitter. 85-plussers krijgen vanaf komende week al een uitnodiging voor de prik, anderen volgen later. De extra vaccinatie is volgens Beke nodig om „hen te beschermen die het het meest nodig hebben”.

België gaf al derde prikken (of tweede, in het geval van mensen die een enkele inenting met het Janssen-vaccin hadden gekregen) aan kwetsbare mensen. Het ging dan om mensen met een verminderde weerstand of bewoners van verzorgingshuizen. Dat daar nu ook ouderen bij komen, komt volgens De Standaard omdat die hun vaccinaties het langst geleden gekregen hebben. In de loop van de maanden is de effectiviteit van hun dankzij de inenting opgebouwde weerstand wat achteruitgegaan.

De Hoge Gezondheidsraad, het orgaan dat de Belgische overheid adviseert over coronazaken, concludeerde eerder al dat het verstandig was 65-plussers een extra prik te geven. De nieuwe inentingsronde zal worden gedaan met de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna, ook bij mensen die eerder het AstraZeneca- of Janssen-vaccin kregen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Alle Belgische 65-plussers kunnen extra coronaprik halen