Motie afschaffing leenstelsel aangenomen, alleen VVD tegen

Alle partijen in de Tweede Kamer, op de VVD na, hebben zich achter een motie geschaard waarin werd opgeroepen het leenstelsel voor studenten te vervangen voor een basisbeurs. De motie was eerder op de avond ingediend door Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Pieter Heerma (CDA). In de motie staat dat „sinds de invoering van het leenstelsel het aantal studenten met een studieschuld fors is gestegen en de gemiddelde studieschuld ook hoger is dan voorheen”, waardoor „jonge mensen na hun studie met een stapeling van schulden op zoek moeten naar werk en een woning”.

Bij studentenbonden is enthousiast gereageerd op de aangenomen motie. „Dit is de genadeklap voor het leenstelsel”, zegt voorzitter Lisanne de Roos van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) volgens persbureau ANP. „Een reden tot groot feest voor studerend Nederland.” De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) sluit zich daarbij aan. „Het leenstelsel vergroot de ongelijkheid tussen studenten enorm. Het is ontzettend goed nieuws dat een ruime Kamermeerderheid zich nu tegen dit stelsel uitspreekt”, zegt LSVb-voorzitter Ama Boahene. „Het is nu zaak om in samenwerking met studentenorganisaties een alternatief voor het leenstelsel te ontwikkelen. En voor de leenstelselgeneratie moet er compensatie komen”.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Algemene Politieke Beschouwingen 2021, dag 2