Komend weekend relatief weinig testen voor toegang ingepland

Komend weekend zijn relatief weinig toegangstesten ingepland, ondanks de verruimde capaciteit. Dat meldt Stichting Open Nederland, die in Nederland verantwoordelijk is voor het zogenoemde Testen voor Toegang. Vrijdag zijn zo’n 35.000 afspraken geboekt en zaterdag 50.000. Dit terwijl vanaf zaterdag dagelijks ruim 400.000 testen kunnen worden afgenomen. Hoeveel afspraken op zondag zijn ingepland, is niet bekend.

Donderdag werd bekend dat de stichting de capaciteit heeft vergroot omdat zij meer vraag naar toegangstesten verwacht. Voor toegang tot onder meer de horeca en evenementen moet alle mensen van dertien jaar en ouder vanaf zaterdag een bewijs laten zien dat ze zijn gevaccineerd, negatief zijn getest of onlangs een coronabesmetting hebben doorgemaakt.

Een bewijs mag maximaal 24 uur oud zijn en kan worden afgenomen in een van de 120 testlocaties verspreid over het land. Uit een analyse van NOS op 3 blijkt dat zo’n 16 miljoen Nederlanders minder dan twintig minuten hoeven te rijden voor een testlocatie. In sommige delen van vooral Noord- en Oost-Nederland is dat anders. Zo moeten inwoners van het Friese Stavoren en het Gelderse Winterswijk zo’n veertig minuten rijden voor het dichtstbij zijnde testcentrum.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Komend weekend relatief weinig testen voor toegang ingepland