In beeld

Beeldschoon, mysterieus maar ook zorgwekkend: de beste oceaanfoto’s van 2021

De Ocean Photography Awards, uitgereikt door het Britse magazine Oceanographic, zijn een ode aan de schoonheid en de mysterieuze kant van het grootste ecosysteem op aarde. Ze laten ook de vervuilende invloed van de mens op de meest afgelegen plekken zien.
De oceaanfotograaf van het jaar is Aimee Jan. De fotografe maakte deze foto van een groene zeeschildpad omringd door een school glasvissen vlakbij huis, in het Ningaloorif in West-Australië. Toen ze hoorde dat ze de prijs won dacht ze dat ze in de maling genomen werd.
Foto Aimee Jan / Ocean Photography Awards
Alex Kydd woont net als Aimee Jan in Ningaloo, vlakbij het gelijknamige koraalrif. Hij werd derde in de portfolio-categorie. Zijn liefde voor de oceaan kreeg hij als zeebioloog. Later werd hij fotograaf. Hier zien we een school koeneusroggen bij het Ningaloorif.
Foto Alex Kydd / Ocean Photography Awards
Hamerhaaien hangen onheilspellend boven andere vissen in de buurt van Darwin (eiland), Galapagos. Logisch dus dat de foto genomineerd is in de categorie avontuur.
Foto Rodrigo Thome / Ocean Photography Awards
Een duiker zwemt door een wolk aan oorkwallen bij de Raja Ampat-eilanden in Indonesië. Deze kwallen komen ook in de Noordzee voor. Deze foto is onderdeel van het portfolio van Alex Kydd.
Foto Alex Kydd / Ocean Photography Awards
Het lijkt meer een ruimtefoto dan een oceaanfoto. De Porpita Porpita bestaat in het midden uit een goudbruine vlotter en is omringd door een kolonie blauwe hydroïden, kleine waterroofdieren gerelateerd aan kwallen. Deze foto is onderdeel van het portfolio van Matty Smith, waarmee hij tweede werd.
Foto Matty Smith / Ocean Photography Awards
Een duiker verlicht de onderwatergrot Cenote dos Pisos (Mexico) en maakt het labyrint van stalagmieten en stalactieten extra mysterieus. De mineraalafzettingen ontstaan doordat calciumcarbonaat door neersijpelend regenwater wordt onttrokken uit de grot. De grot liep dus pas later onder water. Deze foto is de winnaar van de categorie verkenning.
Foto Martin Broen / Ocean Photography Awards
Foto links: Deze wonderschone foto werd derde in de categorie natuurbescherming. Een vrouwelijke argonauta drijft in een stuk afval. De vrouwtjes van deze soort zijn acht keer zo groot en 600 keer zo zwaar als de mannetjes. Foto rechts: Een zeepaardje draagt een mondkapje met zich mee. Na het maken van de foto heeft de fotograaf het zeepaardje bevrijd van de ballast. Ook deze foto is genomineerd in de categorie natuurbescherming.
Foto's Steven Kovacs en Nicholas Samaras / Ocean Photography Awards
Genten duiken de zee in met zo'n 100 kilometer per uur. Door die hoge snelheid kunnen ze dieper vissen dan veel andere zeevogels. Met deze foto werd Henley Spiers tweede in de hoofdcategorie, oceaanfotograaf van het jaar. Zijn liefde voor de onderwaterwereld ontstond door zijn werk als duikinstructeur.
Foto Henley Spiers / Ocean Photography Awards
Een walvishaai bij het Ningaloorif. De walvishaai is een vriendelijke reus, ondanks zijn grootte van 8 meter eet hij vooral plankton, visseneitjes en kleine vissen. De walvishaai wordt met uitsterven bedreigd. Toch wordt er nog steeds op deze haaien gevist. De olie uit hun lever wordt gebruikt om boten waterdicht te maken.
Foto Alex Kydd / Ocean Photography Awards
Deze kreeft bevindt zich nog in de larve-fase. Hij draagt vier larven van eikelwormen met zich mee om deze later op te eten. Steven Kovacs werd genomineerd voor zijn portfolio.
Foto Steven Kovacs / Ocean Photography Awards
De tweede plaats in de categorie natuurbescherming toont een bekend fenomeen: oceaanvervuiling door visserijafval. Hier een dode meeuw die vastzit in een verloren of weggegooide vislijn, gefotografeerd in Noorwegen.
Foto Galice Hoarau / Ocean Photography Awards
Een zeenetel drijft voorbij en gaat bijna op in de planten erboven. De schoonheid van de spons-achtige tentakels is verraderlijk. Deze zitten vol met netelcellen, waaruit giftige harpoentjes een prooi doorboren en verlammen. De foto, genomen in de Baai van Monterey, Californië, is genomineerd in de publiekscategorie.
Foto Maxwell Hohn / Ocean Photography Awards
De hagedisvis is een fanatiek roofdier, zelfs een sigarettenfilter ontkomt niet aan zijn eetlust. De foto is genomineerd in de categorie natuurbescherming.
Foto Steven Kovacs / Ocean Photography Awards
Een jonge groene zeeschildpad in het Great Barrier Reef neemt een hap lucht terwijl hongerige zeevogels toekijken. Het is illustratief voor de gevaren in het leven van een jonge zeeschildpad, maar 1 op de 1000 wordt volwassen. Hannah Le Leu won de prijs voor beste jonge oceaanfotograaf, die categorie stond open voor fotografen jonger dan 21. De Zuid-Australische duikt sinds 2016 en is sindsdien geobsedeerd door de oceaan.
Foto Hannah Le Leu / Ocean Photography Awards
Een zwartpuntrifhaai in Frans Polynesië, met zijn kenmerkende zwarte vin vlak voor de zonsondergang. Renee Capozzola won de Female Fifty Fathoms categorie voor inspirerende vrouwen in de onderwaterfotografie. Capozzola is in het dagelijks leven biologielerares op een middelbare school in Californië.
Foto Renee Capozzola / Ocean Photography Awards
Zwarte zwaardwalvissen in zwart-wit. In het Engels hebben ze de ietwat neerbuigende naam false killer whales gekregen, doordat hun schedels lijken op die van orka's (killer whales). De foto is genomineerd in de categorie oceaanverkenning.
Foto Scott Portelli / Ocean Photography Awards