Wilders: hardere aanpak ‘kleingebruik’ harddrugs

Wilders vindt dat het bezit van kleine hoeveelheid harddrugs, zoals cocaïne of xtc, harder moet worden bestraft. „Het is het vergif van onze samenleving”, zegt de PVV-leider. Wilders wil dat er een eind komt aan het gedoogbeleid. „We zijn een land waar je xtc-pillen op feesten kunt laten testen.” Misschien, zegt hij, gebeurt dat met goede bedoelingen, ter bescherming van de volksgezondheid, maar het is onwenselijk.

Rutte deelt de analyse van Wilders volledig. „Iedereen die een lijntje coke snuift”, zegt de premier, draagt bij aan de instandhouding van het criminele systeem. Hij heeft het over „de idioten die dat doen”. Maar of de door Wilders voorgestelde harde aanpak een goed idee is, durft Rutte niet te zeggen. Hij belooft wel daarop terug te zullen komen.

Jetten (D66) ergert zich aan het voorstel van Wilders, en de reactie daarop van Rutte. „Ik hoorde vooral heel veel stoere taal over en weer, een soort war on drugs. Dat leidt tot meer drugs, en zeker niet tot een betere volksgezondheid.”

David van Dam

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Algemene Politieke Beschouwingen 2021, dag 2