Testcapaciteit in Nederland vanaf komende zaterdag flink opgeschaald

Er kunnen vanaf zaterdag 25 september dagelijks ruim 400.000 testen worden afgenomen in Nederland bij aanbieders van testen voor evenementen. Dat meldt Stichting Open Nederland, dat in Nederland het het zogenoemde Testen voor Toegang organiseert. Volgens de stichting is de capaciteit van landelijke testaanbieders opgeschaald vanwege een verwachte toename aan aanvragen. Ter vergelijking: vorige week werden via Testen voor Toegang 65.000 tests ingepland.

Naast dat het aantal locaties is opgeschaald, zijn de openingstijden van locaties op zaterdag ook verlengd, van 07.00 tot 23.00 uur. In Alkmaar, Amsterdam, Groningen, Den Haag, Maastricht en Tilburg worden XL-testlocaties ingezet. Tevens kan men zich laten testen op Waddeneilanden als Vlieland en Schiermonnikoog. In totaal zullen er vanaf dit weekend 120 testlocaties in werking zijn, wat betekent dat haast iedereen in Nederland een testlocatie op maximaal dertig minuten rijden heeft.

De opschaling van capaciteit door testaanbieders is een reactie op de nieuwe coronamaatregelen die vanaf 25 september ingaan. Bezoekers van cafés, bioscopen, voetbalstadions, concerten en andere drukke plekken moeten dan een coronatoegangsbewijs kunnen overleggen. Dat bewijs kan verkregen worden als iemand is hersteld van het coronavirus, gevaccineerd is of recent een coronatest heeft gedaan.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Testcapaciteit in Nederland vanaf komende zaterdag flink opgeschaald