Simons: blij dat Rutte het opneemt voor de rechten van statushouders

Simons (BIJ1) begint met een compliment aan Rutte. In een een-tweetje met Wilders over sociale huisvesting heeft de demissionair premier ondubbelzinnig gezegd dat statushouders dezelfde rechten hebben als Nederland. „Ik vind dat opmerkelijk en heel plezierig”, zegt Simons.

Wilders is volgens Rutte mensen die op zoek zijn naar een sociale huurwoning aan het „opzetten” tegen vluchtelingen die daar evenveel recht op hebben. De premier heeft naar eigen zeggen een veel betere oplossing: „Het levert veel meer op als we veel meer sociale huurwoningen bouwen”, zegt Rutte. Een interessante uitspraak, omdat de VVD hier de afgelopen jaren doorgaans tegen was.

Twitter avatar rik_rutten Rik Rutten „We moeten gewoon meer sociale huurwoningen bouwen”, zegt Mark Rutte #apb2021 Dat is echt een ommezwaai: de VVD hamerde er de afgelopen jaren op dat er juist mínder sociale huur moest komen. Dan zouden de meeste huurders vanzelf verkassen naar de vrije sector of een koopwoning.

Al snel botst Simons alsnog met Rutte. De BIJ1-leider vindt dat de zogenoemde kostendelersnorm moet worden afgeschaft, de regel dat mensen op hun bijstand worden gekort als ze gaan samenwonen. Volgens Simons kunnen door de afschaffing van deze „boete op samenwonen” veel sociale huurwoningen vrijkomen en zou dat ruimte creëren op de huizenmarkt. Rutte wil de kostendelersnorm behouden. Volgens hem is de sociale zekerheid in Nederland zeer ruimhartig, maar is het wel zaak om te voorkomen dat hier een te grote aanspraak op wordt gemaakt. Dat is een kwestie van „eerlijkheid”.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Algemene Politieke Beschouwingen 2021, dag 2