Rutte: ongelijkheid is ook deel van deze samenleving

Vanuit de Kamer worden verschillende voorstellen gedaan om de woningmarkt eerlijker te maken. Azarkan (Denk) vindt dat het kabinet meer moet doen voor huurders in de „middensector”, mensen die te veel verdienen voor een sociale huurwoning, maar een groot deel van hun salaris kwijt zijn aan het huren van een ‘gewone’ woning.

Segers (ChristenUnie) vraagt zich af of de ‘jubbelton’ niet ook moet worden afgeschaft, waarbij ouders hun kind op fiscaal aantrekkelijke wijze een bedrag kunnen meegeven voor het kopen van een huis. Volgens Segers was dit ooit een goed idee, om de woningverkoop weer aan te zwengelen, maar zorgt dit inmiddels voor ongelijkheid op de woningmarkt.

„Ik ben tot alles bereid, alleen moeten we wel oppassen”, zegt Rutte. „Ongelijkheid is ook deel van deze samenleving. Het ene kind zal erven van zijn ouders, het andere niet.” Sommige ouders kunnen hun kind wel een „opkontje” geven voor een koophuis, andere niet. En, zegt Rutte: „Beide is prima.” Voor deze verschillen hoeft niemand zich te „schamen”, zegt de premier.

Het debat wordt geschorst, tot 15.30u.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Algemene Politieke Beschouwingen 2021, dag 2