Rutte: eigen risico is gerechtvaardigd

Volgens Rutte is het afschaffen van het eigen risico te duur. Hij stelt dat het zorgstelsel „in de kern” al solidair is, waarbij gezonde mensen meebetalen aan de behandeling van zieke mensen, mensen met een hoog inkomen betalen voor mensen met een lager inkomen en jong betaalt voor oud. Het is daarom gerechtvaardigd, stelt Rutte, om mensen die gebruik van de zorg maken om een extra bijdrage kunt vragen.

Marijnissen is het daar niet mee eens: „Alsof mensen voor de lol ziek worden.” Ze wijst erop dat 365 euro voor veel mensen heel veel geld is. Ook Wilders wijst daarop: sommige mensen maken hun eigen risico al in januari op, ze moeten dan honderden euro’s in één keer betalen. „Sommige mensen kunnen dan geen eten meer kopen”, aldus Wilders. „U gaat mijn voorstel om het eigen risico afschaffen niet overnemen, maar kunnen we niet iets voor die mensen doen?” Dat is lastig, stelt Rutte. Hij laat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) kijken wat de mogelijkheden zijn.

Twitter avatar pimvandendool Pim van den Dool Rutte over de tandzorg nu. De angel lijkt wel uit deze #apb21.

Sylvana Simons (BIJ1) vindt dat de mondzorg terugmoet in het basispakket, omdat de gevolgen van tandziekten meer geld kosten dan de mondzorg opnemen in het basispakket. Rutte wil daar niet aan, hij vindt dat de zorgkosten niet te hoog moeten worden. Hij vindt ook dat mensen een eigen verantwoordelijkheid hebben om zelf naar de tandarts te gaan.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Algemene Politieke Beschouwingen 2021, dag 2