Rutte belooft Kamer: aanpassingen begroting mogelijk

Voordat demissionair premier Mark Rutte (VVD) aan zijn beantwoording kan beginnen zijn er direct een aantal punten van orde. PVV-leider Geert Wilders vraagt Rutte om te beginnen of hij niet beter direct kan opstappen en nieuwe verkiezingen kan uitschrijven. Volgens Wilders heeft het vervolgen van de Algemene Beschouwingen geen zin omdat het Rutte volgens hem niet zal lukken om een stabiel nieuw kabinet te vormen. „Ga niet langer door met deze ‘mission impossible’, u heeft van niemand het vertrouwen gewonnen.”

Rutte reageert door te zeggen dat hij in nieuwe verkiezingen juist niet de manier ziet om snel tot een stabiel landsbestuur te komen. Hij erkent dat de formatie „onvoldoende snel op gang is gekomen” en vindt „ook dat er snel een kabinet moet komen”.

PvdA-leider Lilianne Ploumen wil ook weten waar ze aan toe is: gaat het kabinet aanpassingen aan de begroting „integraal uitvoeren” als een Kamermeerderheid zich daar vandaag achter schaart? Rutte zegt dat hij wijzigingen aan de begroting die een meerderheid krijgen zeker zal uitvoeren. Aangenomen moties, die enkel een politieke uitspraak doen, zullen wel eerst „in het kabinet worden besproken”, zegt Rutte. Ploumen waarschuwt door te zeggen dat ze erop rekent dat het kabinet ook die zal uitvoeren.

Demissionair premier Mark Rutte en Kamerlid Geert Wilders (PVV) bij de Algemene Politieke Beschouwingen Bart Maat/ANP

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Algemene Politieke Beschouwingen 2021, dag 2