Rutte antwoordt Kamer: hoeveel geld is er voor hoeveel dealtjes?

De Tweede Kamer kwam gisteren op de eerste dag van de Algemene Beschouwingen met een lang wensenlijstje. Nu de coalitiepartijen van het demissionaire kabinet elkaar niet meer vasthouden als voorheen, zijn er voor alle partijen in de Kamer mogelijkheden de begroting nog aan te passen. De vraag is hoeveel demissionair premier Mark Rutte (VVD) daarvoor ziet. Rutte komt vandaag vanaf 10.15 uur, na een dag lang luisteren, aan het woord om de kabinetskeuzes te verdedigen en te reageren op de vele voorstellen die Kamerfracties deden te reageren.

Lees ook: de analyse van dag 1 van politiek redacteuren Mark Lievisse Adriaanse en Lamyae Aharouay

Waarnemend VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans probeerde gisteren andere partijen te plezieren met het vooruitzicht dat er nog zo’n miljard euro in de begroting kan worden verschoven. Veel partijen vinden dat veel te weinig onderhandelingsruimte op een Rijksbegroting van 350 miljard en zullen dus hoger inzetten. Concrete voorstellen die veel geld kosten en onderwerp van debat worden zijn onder meer het verlagen of afschaffen van de verhuurdersheffing voor woningcorporaties, meer geld voor de salarissen van onderwijzers en extra investeringen in defensie. De tweede van dag van de Beschouwingen zullen laten zien hoe politiek handig premier Rutte nog is, en of een minderheidskabinet wat informateur Johan Remkes nu onderzoekt in de praktijk enige kans van slagen heeft.

Lees ook: een achtergrondverhaal over de verhuurderheffing van verslaggever Rik Rutten Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Algemene Politieke Beschouwingen 2021, dag 2