Ploumen en Klaver tegen Rutte: roep de klimaatnoodtoestand uit

Ploumen (PvdA) en Klaver (GroenLinks) vinden dat de „klimaatnoodtoestand” moet worden uitgeroepen, zodat „een ministerie van Energie en Klimaat” straks ook daadwerkelijk „doorzettingsmacht” heeft om de meest lastige aspecten van het klimaatbeleid uit te voeren. Volgens Klaver dreigt er „concurrentie om schaarse ruimte” en daarin mag de overheid niet het onderspit delven. „Dan gaat het mis in de uitvoering. En dan halen we onze doelstellingen niet.”

Lees ook: Politici gebruiken grote woorden na het IPCC-rapport, maar wat moet Nederland doen?

Volgens Rutte wacht inderdaad een reusachtige uitdaging. De uitvoering van het klimaatbeleid, zegt hij, wordt de „derde grote verbouwing van Nederland”, na de wederopbouw vlak na het einde van de oorlog en de ruilverkaveling in de jaren zestig. Maar een klimaatnoodtoestand uitroepen vindt hij geen goed idee. Dat past volgens hem niet bij „democratische besluitvormingscultuur” van Nederland.

Klaver probeert het nog een keer. Hij heeft óók met de elf meest vervuilende grote bedrijven gesproken. „Ik ben optimistisch. Zij hebben de knop omgezet. Maar ze worden gek van de overheid.” Volgens Klaver willen die bedrijven grote stappen op klimaatgebied zetten, maar twijfelen ze aan de bereidheid van de overheid om dat ook te doen. In de klimaatwet van 2019 beloofde het kabinet al om de uitstoot van CO2-broeikasgassen met 49 procent te verlagen in 2030 (ten opzichte van 1990). De plannen om dit voor elkaar te krijgen, benadrukt Klaver, liggen er nog niet allemaal. De GroenLinks-leider eist garanties van Rutte dat die er alsnog komen.

Rutte (VVD) en Ploumen (PvdA) in de wandelgangen van de Tweede Kamer. David van Dam

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Algemene Politieke Beschouwingen 2021, dag 2