Ouwehand: kabinet heeft stikstofprobleem voor zich uit geschoven

Volgens Ouwehand (PvdD) heeft het kabinet het stikstofprobleem doorgeschoven naar een volgend kabinet, en ze wil weten waarom. Ze wijst op de uitspraak van de Raad van State uit 2019, waaruit naar voren kwam dat het kabinet veel te weinig heeft gedaan. Twee jaar later is het probleem nog niet opgelost. „Er is”, zegt Rutte, „heel veel gebeurd om het stikstofprobleem op te lossen maar het is niet genoeg. Er zal een grote beweging moeten worden gemaakt.”

Ouwehand verwijt Rutte „een lelijk compromis” te hebben gesloten, waar niet alleen de natuur maar ook de boeren de dupe van zijn. „Dat is gewoon niet waar”, zegt de premier, die het verhaal van de PvdD-leider „een conspiracy” noemt.

Klaver maant Rutte tot haast, hij wil binnenkort al „bij wijze van spreken met een kaart” kunnen debatteren over welke maatregelen in welke gebieden in Nederland genomen moeten worden. Daarbij gaat het bijvoorbeeld over het gericht uitkopen van boerenbedrijven die voor te veel stikstof zorgen in de nabijheid van natuurgebieden (‘piekbelasters’).

Jetten (D66, links) en Klaver (GroenLinks) vlak buiten de plenaire zaal. David van Dam

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Algemene Politieke Beschouwingen 2021, dag 2