Nederland kleurt grotendeels oranje op risicokaart ECDC

Foto Christof Stache/AFP

Alleen Friesland, Flevoland en Zuid-Holland kleuren nog rood op de nieuwste Europese coronakaart. De overige negen provincies kleuren weer oranje. Dat meldt het Europese Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) donderdag. Het aantal nieuwe positieve coronatests en het aantal ziekenhuisopnames in Nederland daalden afgelopen week verder.

Twitter avatar WLoon Wouter van Loon Nederland kleurt oranje https://t.co/CLIz2I1sW7

Het ECDC verwerkt wekelijks besmettingscijfers in de kaart. Een land krijgt kleurcode rood op de kaart als er 200 tot 499 besmettingen zijn per 100.000 inwoners, waarbij wordt gekeken naar het gemiddelde van de afgelopen twee weken. Ook kleurt een land rood als meer dan 4 procent van de coronatests in een land positief zijn.

De ECDC-kaart heeft nog drie kleuren; groen, oranje, en donkerrood. Toen Nederland in juli donkerrood kleurde (500 positieve meldingen of meer), en daarmee werd beschouwd als een hoogrisicogebied, scherpten Duitsland en Frankrijk hun inreisregels aan voor Nederlandse reizigers.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Te weinig boa’s voor effectieve handhaving coronamaatregelen’