Recensie

Recensie

Magische avond in ‘club’ Steur, pal achter de Lee Towers

De dansvloer ligt in de voortuin van het Steurgebouw, een oud kantoorpand.
De dansvloer ligt in de voortuin van het Steurgebouw, een oud kantoorpand. Foto Jonasz Dekkers

Het is een uur of tien op een nazomerse vrijdagavond. Blauwe zwaailichten reflecteren tegen de gevel van het Steurgebouw aan de Galileistraat, achter de Lee Towers. Politie staat voor de Steur Garden, een nieuwe evenementenlocatie in Rotterdam.

Althans, dat is het nog niet helemaal. De organisatie heeft een terrasvergunning, waardoor ze geen livemuziek of andere evenementen kunnen organiseren – ook al houden ze zich aan de coronaregels. Programmeur en bedrijfsleider Colin Schram is toch voorzichtig begonnen met programmeren. Dat vleugje burgerlijke ongehoorzaamheid maakt dat de politie nu mededeelt dat Steur nog een uurtje open mag blijven. En dan moet sluiten, voor de rest van het seizoen.

Dat het einde nadert, verspreidt zich als een lopend vuurtje onder de dansende menigte (het wordt een closing party!). Opeens staan mensen op de dj-booth, zingen ze mee met niet meezingbare ravemuziek en worden voornamelijk shotjes tequila verkocht. Nog een uurtje, dan is het klaar; een fatalistisch gevoel gonst door de Steur Garden. Na gelauwerd dj-duo Jetti & Post is het de beurt aan Rotterdams eigen Wrong Sal. Hij draait het denkbeeldige dak eraf.

Denkbeeldig, want de dansvloer ligt in de voortuin van het Steurgebouw, een oud kantoorpand uit de jaren 30. ‘Steur’ ligt in het Merwe-Vierhavengebied en is vernoemd naar zijn architect, Adriaan van der Steur, bekend van het Boijmans van Beuningen en de ventilatiegebouwen van de Maastunnel. Tegenwoordig zitten er meer dan 35 ondernemers en sinds kort dus een ‘club’.

De entreehal is kantoorachtig; grote kamerplant, kluisjes, veel licht. Via de hal stap je de tuin in. Links de bierbar en keuken, in het midden de verhoogde bar met cocktails en natuurwijn, rechts in de hoek de dj-booth. Een lint met gekleurde lampjes maakt het geheel sfeervol – al is het niet erg origineel.

Steur staat als clublocatie nog in de kinderschoenen. Dat merk je aan kleine dingen: een urinoir dat verstopt raakt, de stroom die een keer deels uitvalt en rijen bij de bar. Toch is het een schone en geborgen plek, met de kleine binnentuin die aan alle kanten is afgesloten. Het grind is mooi aangeharkt (voor zolang het duurt) en de cocktails zijn goed en niet prijzig (7,50 euro voor een heerlijke Dark and Stormy).

Maar vandaag doen die voorzieningen er niet zo toe. De omstandigheden creëren een geweldige avond. Wanneer Wrong Sal het laatste nummer inzet, raakt het publiek zo uitzinnig dat de dj zich zelfs even aan een crowdsurf waagt. Er wordt ‘Unmute Us’ gescandeerd, de landelijke protestbeweging tegen de coronamaatregelen voor clubs en festivals.

Een vriend is minder onder de indruk, voor hem is dit al de achtste closingparty die hij dit jaar meemaakt. Het is wachten op deze zaterdag. Dan versoepelen de maatregelen en is de Steur Garden gewoon weer open.

schrijft om de week over clubs en cafés