Eerste tegemoetkoming aan Kamer: 675 miljoen voor zorgsalarissen

Vlak voor aanvang van het debat was de brief van demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) nog niet binnen, maar vlak daarna wel: het demissionair kabinet trekt toch extra geld uit voor het verhogen van de zorgsalarissen. Tot nu toe stelde het kabinet zich op het standpunt dat een beslissing hierover aan een volgend kabinet is omdat het een grote structurele uitgave betreft. Maar omdat hier toch een Kamermeerderheid voor is, trekt het kabinet nu alsnog 675 miljoen euro extra uit om de salarissen van ongeveer 60 procent van de zorgverleners te verhogen. Het gaat hierbij vooral om de middeninkomens.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) overlegt met minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) Bart Maat/ANP

Het nieuws drong direct door tijdens de Algemene Beschouwingen. GroenLinks-leider Jesse Klaver noemde de verhoging „goed nieuws”, maar is minder blij met de financiële dekking die het kabinet heeft gekozen. De verhoging wordt gedeeltelijk betaald door het verhogen van de zorgpremie voor burgers met 13 euro, terwijl de Kamer het kabinet had gevraagd het te financieren door de winstbelasting voor bedrijven te verhogen. Volgens Rutte zou dit echter in strijd zijn met de begrotingsregels, hoewel het wel mogelijk een deel van de verhoging hieruit te betalen volgens de premier.

PvdA-leider Lilianne Ploumen is alsnog niet erg blij met de manier waarop het nu geregeld wordt. „Het is niet de bedoeling dat burgers er slechter van worden en bedrijven beter.” Ook SP-leider Lilian Marijnissen is ontevreden. Volgens haar blijkt uit de gang van zaken dat de winstbelasting voor de VVD „heilig” is.

Twitter avatar LamyaeA Lamyae Aharouay Ontstaat een technisch debatje tussen Rutte en Klaver over waarom het wel of niet met de vpb betaald kan worden, dat eindigt met Rutte: ,,Dat kan niet volgens ons, dan houdt het op”.
Twitter avatar LamyaeA Lamyae Aharouay Ploumen volgt met hetzelfde punt, Marijnissen ook. ,,Als het niet via de wet kan, dan kun je de wet aanpassen. Het is allemaal techniek, maar het gaat erom dat dit demissionaire kabinet niet uitvoert wat de Kamer wil.”
Twitter avatar LamyaeA Lamyae Aharouay Rutte: ,,ik heb nu drie keer uitgelegd dat wij menen dat het niet kan. ik kan het blijven herhalen, maar dan zal de live-uitzending waarschijnlijk niet goed worden bekeken.”
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Algemene Politieke Beschouwingen 2021, dag 2