Economie groeide in tweede kwartaal 2021 harder dan gedacht

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar met 3,8 procent gegroeid ten opzichte van het kwartaal ervoor. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De economische groei is daarmee groter dan eerder gedacht: in eerste in augustus publiceerde berekeningen op basis van toen beschikbare gegevens ging het CBS uit van 3,1 procent groei voor de maanden april, mei en juni ten opzichte van het eerste kwartaal.

Volgens het CBS hangt de groei samen met het versoepelen van de coronamaatregelen. Zo gaven huishoudens het tweede kwartaal van dit jaar meer geld uit aan kleding en horeca. Dat de groei sterker toenam dan eerder gedacht, komt vooral doordat het CBS nieuwe cijfers over onder meer de zorg, de reisbranche en horeca heeft gekregen. Zo wisten de ziekenhuizen in het tweede kwartaal betere cijfers te schrijven dan eerder verwacht.

De economische groei in het tweede kwartaal van dit jaar is ook ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2020 groter dan het CBS eerder had berekend. In augustus ging het CBS uit van een groei van 9,7 procent ten opzichte van vorig jaar, nu is deze vastgesteld op 10,4 procent. Dat is de grootste economische groei in een jaar tijd die het bureau ooit vastlegde. Deze hangt samen met de strenge coronalockdown die vorig jaar gold ten opzichte van de juist versoepelde maatregelen dit jaar.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Medicijnwaakhond VS keurt derde prik goed