Laatste nieuws coronacrisis

Kwetsbaren kunnen vanaf 7 oktober extra prik krijgen

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Kwetsbaren kunnen vanaf 7 oktober extra prik krijgen

Begin oktober kunnen kwetsbare Nederlanders een extra prik (‘booster shot’) krijgen tegen het coronavirus. De eerste uitnodigingen hiervoor worden op 6 oktober gestuurd, een dag later kunnen de eerste mensen terecht bij een GGD-vaccinatielocatie, schrijft persbureau ANP. Naar schatting gaat het om 200.000 tot 400.000 mensen.

De extra, vaak derde prik is bedoeld voor mensen met een kwetsbare gezondheid of een ernstige afweerstoornis. Zij maken mogelijk niet genoeg antistoffen aan door de eerste vaccinaties, waardoor hun gezondheid nog steeds gevaar loopt. De personen die hiervoor in aanmerking komen worden gevaccineerd met Pfizer of Moderna, ook als ze daarvoor bijvoorbeeld geprikt zijn met Janssen of AstraZeneca.

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) kondigde in september aan dat mensen met een kwetsbare gezondheid zich extra kunnen laten vaccineren als zij dat willen. Het RIVM verwacht dat alle gegadigden binnen drie tot vier weken hun uitnodiging in de bus hebben. Volgens de Gezondheidsraad is het niet nodig om andere bevolkingsgroepen een booster shot te geven, omdat voor hen de gewone vaccinaties voldoende beschermen tegen Covid-19.

Een negentigplusser wordt gevaccineerd. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Testcapaciteit in Nederland vanaf komende zaterdag flink opgeschaald

Er kunnen vanaf zaterdag 25 september dagelijks ruim 400.000 testen worden afgenomen in Nederland bij aanbieders van testen voor evenementen. Dat meldt Stichting Open Nederland, dat in Nederland het het zogenoemde Testen voor Toegang organiseert. Volgens de stichting is de capaciteit van landelijke testaanbieders opgeschaald vanwege een verwachte toename aan aanvragen. Ter vergelijking: vorige week werden via Testen voor Toegang 65.000 tests ingepland.

Naast dat het aantal locaties is opgeschaald, zijn de openingstijden van locaties op zaterdag ook verlengd, van 07.00 tot 23.00 uur. In Alkmaar, Amsterdam, Groningen, Den Haag, Maastricht en Tilburg worden XL-testlocaties ingezet. Tevens kan men zich laten testen op Waddeneilanden als Vlieland en Schiermonnikoog. In totaal zullen er vanaf dit weekend 120 testlocaties in werking zijn, wat betekent dat haast iedereen in Nederland een testlocatie op maximaal dertig minuten rijden heeft.

De opschaling van capaciteit door testaanbieders is een reactie op de nieuwe coronamaatregelen die vanaf 25 september ingaan. Bezoekers van cafés, bioscopen, voetbalstadions, concerten en andere drukke plekken moeten dan een coronatoegangsbewijs kunnen overleggen. Dat bewijs kan verkregen worden als iemand is hersteld van het coronavirus, gevaccineerd is of recent een coronatest heeft gedaan.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis daalt naar 513

Het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten in Nederland is donderdag gedaald naar 513. Een dag eerder waren dat er 532. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen lagen donderdag 330 coronapatiënten, zestien minder dan woensdag. Het aantal patiënten op een intensivecareafdelingen nam af met drie, waardoor er nu 183 Covid-19-patiënten op de IC liggen. Dat is het laagste aantal coronapatiënten op de IC’s sinds eind juli.

Het afgelopen etmaal zijn bij het RIVM 1.841 nieuwe positieve coronatests gemeld, 81 minder dan op woensdag. Daarnaast werden er twaalf meldingen van een overlijden als gevolg van Covid-19 gedaan, acht meer dan een dag eerder. Kanttekening is dat dergelijke meldingen doorgaans vertraagd binnenkomen bij het RIVM en de sterfgevallen dus niet per definitie in de afgelopen 24 uur hebben plaatsgevonden.

Nederland kleurt grotendeels oranje op risicokaart ECDC

Alleen Friesland, Flevoland en Zuid-Holland kleuren nog rood op de nieuwste Europese coronakaart. De overige negen provincies kleuren weer oranje. Dat meldt het Europese Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) donderdag. Het aantal nieuwe positieve coronatests en het aantal ziekenhuisopnames in Nederland daalden afgelopen week verder.

Twitter avatar WLoon Wouter van Loon Nederland kleurt oranje https://t.co/CLIz2I1sW7

Updated 🚦 maps are online!

These maps aim to support the @EUCouncil recommendation on travel measures in the EU during #COVID19 pandemic.

Color-blind friendly map in the next tweet.https://t.co/CcBVx6B0o5 pic.twitter.com/6kCir7eV88

— ECDC (@ECDC_EU) September 23, 2021

Het ECDC verwerkt wekelijks besmettingscijfers in de kaart. Een land krijgt kleurcode rood op de kaart als er 200 tot 499 besmettingen zijn per 100.000 inwoners, waarbij wordt gekeken naar het gemiddelde van de afgelopen twee weken. Ook kleurt een land rood als meer dan 4 procent van de coronatests in een land positief zijn.

De ECDC-kaart heeft nog drie kleuren; groen, oranje, en donkerrood. Toen Nederland in juli donkerrood kleurde (500 positieve meldingen of meer), en daarmee werd beschouwd als een hoogrisicogebied, scherpten Duitsland en Frankrijk hun inreisregels aan voor Nederlandse reizigers.

Foto Christof Stache/AFP

‘Te weinig boa’s voor effectieve handhaving coronamaatregelen’

Er zijn volgens vakbond BOA ACP snel duizenden buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) extra nodig voor het effectief kunnen handhaven van de coronamaatregelen. Volgens voorzitter Richard Gerrits moet het demissionaire kabinet snel meer geld uittrekken voor het opleiden van nieuwe boa’s, die met name in grote steden nodig zijn. De oproep komt twee dagen voor de invoering van de verplichte coronabewijzen in de horeca, bij evenementen en in bioscopen en theaters. „Daardoor neemt het takenpakket van boa’s opnieuw verder toe”, zegt Gerrits.

Het kabinet maakte een week geleden bekend dat het 45 miljoen euro beschikbaar stelt aan gemeenten voor het helpen van ondernemers bij het controleren van coronatoegangsbewijzen. Daarmee kunnen bijvoorbeeld beveiligers, controleurs of hosts worden ingezet. Het geld wordt onder gemeenten verdeeld via de 25 veiligheidsregio’s. „Maar dat geld gaat naar particuliere bedrijven toe in plaats van boa’s die vanaf zaterdag ook moeten gaan handhaven of ondernemers zich aan de regels houden”, zegt Gerrits. Volgens hem zullen boa’s ondernemers altijd eerst waarschuwen en aanspreken, voordat zij een boete uitschrijven. „Maar er zijn meer horecagelegenheden dan boa’s. Al weten we inmiddels wel wie de goede ondernemers zijn en wie de regels minder naleven. Bij excessen krijgen we ondersteuning van de politie, die de handen al vol heeft met eigen taken.”

Op dit moment zijn er zo’n 25.000 boa’s actief in Nederland. Zij mogen verdachten aanhouden, om identiteitsbewijzen vragen, processen-verbaal opmaken en boetes opleggen, onder meer op straat, op scholen en in het openbaar vervoer. Door de toename aan taken als gevolg van de coronamaatregelen schat Gerrits in dat het aantal boa’s met minstens 10 tot 20 procent moet worden aangevuld, waar neerkomt op het opleiden van 2.500 tot 5.000 nieuwe boa’s. Dat opleiden kan relatief snel, schat hij in. Binnen drie tot zes maanden zouden nieuwe mensen kunnen worden klaargestoomd om ingezet te worden. Een volledige boa-opleiding duurt drie jaar.

Gemeenten zullen vanaf zaterdag niet direct straffen uitdelen als ondernemers, instellingen en organisatoren bezoekers niet controleren op coronatoegangsbewijzen. Bij herhaaldelijke overtredingen zullen wel straffen worden opgelegd. Daarbij wordt gebruikgemaakt van dwangsommen die kunnen oplopen van 2.500 euro tot 10.000 euro. In het uiterste geval kan een locatie worden gesloten.

Boa’s controleren of mensen de nacht in hun in de stad geparkeerde auto doorbrengen in Amsterdam.. Foto Roger Cremers

Economie groeide in tweede kwartaal 2021 harder dan gedacht

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar met 3,8 procent gegroeid ten opzichte van het kwartaal ervoor. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De economische groei is daarmee groter dan eerder gedacht: in eerste in augustus publiceerde berekeningen op basis van toen beschikbare gegevens ging het CBS uit van 3,1 procent groei voor de maanden april, mei en juni ten opzichte van het eerste kwartaal.

Volgens het CBS hangt de groei samen met het versoepelen van de coronamaatregelen. Zo gaven huishoudens het tweede kwartaal van dit jaar meer geld uit aan kleding en horeca. Dat de groei sterker toenam dan eerder gedacht, komt vooral doordat het CBS nieuwe cijfers over onder meer de zorg, de reisbranche en horeca heeft gekregen. Zo wisten de ziekenhuizen in het tweede kwartaal betere cijfers te schrijven dan eerder verwacht.

De economische groei in het tweede kwartaal van dit jaar is ook ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2020 groter dan het CBS eerder had berekend. In augustus ging het CBS uit van een groei van 9,7 procent ten opzichte van vorig jaar, nu is deze vastgesteld op 10,4 procent. Dat is de grootste economische groei in een jaar tijd die het bureau ooit vastlegde. Deze hangt samen met de strenge coronalockdown die vorig jaar gold ten opzichte van de juist versoepelde maatregelen dit jaar.

Medicijnwaakhond VS keurt derde prik goed

De Amerikaanse medicijntoezichthouder FDA heeft een derde prik goedgekeurd voor 65-plussers en mensen met een kwetsbare gezondheid. Dat heeft de FDA woensdag bekendgemaakt. Een zogeheten boostervaccin moet de verspreiding van de Deltavariant van het coronavirus verder inperken. Voorlopig is alleen een derde prik van het middel van Pfizer/BioNTech goedgekeurd.

De goedkeuring gaat niet zo ver als president Joe Biden voor ogen had. Hij wilde boostervaccins beschikbaar maken voor alle Amerikanen van zestien jaar en ouder, maar de FDA vond dat er te weinig bewijs is om een derde prik te verantwoorden.

In Israël, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk bestaat de mogelijkheid om een derde prik te krijgen al. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft er daarentegen meermaals op aangedrongen dat extra vaccins eerst naar armere landen zouden moeten gaan waar de bevolking nog niet volledig is gevaccineerd, alvorens rijkere landen hun bevolking een derde prik aan te bieden.

Welkom in dit blog

In dit blog verslaat NRC de nieuwste ontwikkelingen rondom de coronacrisis. Dit was het belangrijkste nieuws van de afgelopen twee dagen.

Ondernemers en instellingen die vanaf dit weekend bij bezoekers moeten controleren op een coronapas, krijgen niet direct een straf als zij dat niet doen. Bij herhaaldelijke overtredingen kunnen wel straffen worden opgelegd, in de vorm van dwangsommen oplopend van 2.500 euro tot 10.000 euro of zelfs sluiting van de locatie. Ondertussen spreken duizenden ondernemers zich uit tegen het coronatoegangsbewijs.

Het aantal nieuwe positieve coronatests is de afgelopen week gedaald met 16 procent ten opzichte van de week daarvoor, bleek uit de weekcijfers van het RIVM. Het weekcijfer van 13.347 positieve tests was het laagste sinds begin juli. Ook in het aantal coronagerelateerde ziekenhuisopnames zit een daling.

In het buitenland versoepelden Indonesië, Thailand, Maleisië en Vietnam hun coronaregels na een strenge lockdown. In Suriname gaat het minder goed, daar heeft de minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin een oproep gedaan aan alle zorgmedewerkers in Suriname om zich beschikbaar te stellen voor de bestrijding van de coronapandemie.

Lees hier het hele blog van de afgelopen twee dagen terug