D66-leider Kaag loopt toch binnen bij debat

Foto David van Dam

Ze was de grote afwezige bij het begin van de Algemene Beschouwingen woensdagochtend: D66-leider Sigrid Kaag. PVV-voorman Geert Wilders opende het debat daarom met een met aanval op Sigrid Kaag. Hij vroeg zich af waar de leider van D66 was. Volgens Wilders zou Kaag „bang voor het debat” zijn. Dinsdag twitterde Kaag een verklaring op Twitter waarin zij schreef dat ze het debat zelf niet zou voeren. Ze schreef dat ze het „democratisch onzuiver” vond met het demissionaire kabinet in debat te gaan, omdat ze tot vorige week minister was en dus zelf over de begroting onderhandelde. Maar Kaag schreef wel bij het debat te zullen zijn, om „met trots en bewondering” de inbreng van D66-fractdievoorzitter Rob Jetten te volgen.

Twitter avatar SigridKaag Sigrid Kaag Voor D66 zal waarnemend fractievoorzitter @robjetten het woord voeren bij de Algemene Politieke Beschouwingen. Lees hier waarom ik het democratisch onzuiver en niet geloofwaardig vind om dat zelf te doen, hoe graag ik ook zou willen. ⤵️ https://t.co/XLi7tPB5Qr

Zo’n twee uur na het begin van het debat, halverwege de eerste termijn van waarnemend VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans, kwam Sigrid Kaag alsnog de plenaire zaal binnen. Kaag neemt plaats achter Jetten. Ze lijkt bewust de tirade van Wilders te hebben overgeslagen, maar is wel op tijd voor de meeste andere sprekers.

Twitter avatar pdekoning Petra de Koning ‘We zijn allemaal een beetje ontregeld omdat mevrouw @SigridKaag zich bij ons heeft gevoegd’, zegt @keesvdstaaij. Hij knikt: ‘Van harte welkom’ #apb21
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Algemene Politieke Beschouwingen 2021