Amnesty: makers coronavaccins respecteren mensenrechten niet

Zuid-Afrikaanse zorgmedewerker bereidt een prik met het Pfizer-vaccin voor.
Zuid-Afrikaanse zorgmedewerker bereidt een prik met het Pfizer-vaccin voor. Foto Nic Bothma/EPA

Zes grote producenten van coronavaccins blokkeren opzettelijk kennisoverdracht en verergeren daarmee een ongekende mensenrechtencrisis, stelt Amnesty International in een woensdag verschenen rapport. Volgens onderzoekers van Amnesty weigeren AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Johnson & Johnson (Janssen), Moderna en Novavax hun vaccintechnologie te delen en geven ze geen prioriteit aan het leveren van vaccins aan arme landen.

De mensenrechtenorganisatie benadrukt daarbij dat van de 5,76 miljard doses die wereldwijd zijn toegediend slechts 0,3 procent naar lage-inkomenslanden is gegaan en meer dan 79 procent naar hogere-midden- en hoge-inkomenslanden. „Ondanks dat de meeste bedrijven miljarden dollars aan overheidsfinanciering en vooruitbestellingen hebben ontvangen, hebben vaccinontwikkelaars het intellectuele eigendom gemonopoliseerd, technologieoverdrachten geblokkeerd en agressief gelobbyd tegen maatregelen die de wereldwijde productie van deze vaccins zouden uitbreiden”, schrijft Amnesty.

In het rapport staat dat BioNTech, Pfizer en Moderna tegen het eind van volgend jaar gezamenlijk 130 miljard dollar zullen hebben verdiend aan hun vaccins, terwijl winst volgens Amnesty nooit boven mensenlevens mag gaan.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Amnesty: makers coronavaccins respecteren mensenrechten niet