Zij maken een statement met hun kleding

Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP, Phil Nijhuis/ANP

Voor Sylvana Simons van BIJ1 was het haar eerste Prinsjesdag. Zij was dinsdag van top tot teen gekleed in het merk Daily Paper, een volgens haar „mooi, fris, jong, hip Nederlands merk”. Simons droeg een grijs pak, gesierd met kleurrijk ceintuur en een feestelijke headwrap. Een verwijzing naar de diversiteit waar haar partij voor staat. De lijn van Daily Paper is gebaseerd op allerlei verschillende culturen en kleuren. „Ik hoop dat het representeert waar onze partij ook voor staat”, zei Simons over haar kleding. Ze had eigenlijk een beetje „de partij aan”.

Bekijk ook deze In Beeld: Dit was Prinsjesdag 2021

Haar voorganger Marianne Thieme droeg altijd outfits met een politieke boodschap en partijleider Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) zet die traditie voort. Ouwehand droeg een jurk met een patroon van bladeren, maar haar hoed met de tekst „kappen met kappen” was nog opvallender. „De hoed stelt een gekapte boomstronk voor, om aandacht te vragen voor de enorme kaalkap in Nederland, maar juist ook buiten Nederland.” Volgens de Partij voor de Dieren gaat het kabinet niet ver genoeg met het stopzetten van subsidies voor de biomassa.