Tiental jongeren protesteert tegen leenstelsel bij tijdelijk Tweede Kamergebouw

Zo’n twintig vertegenwoordigers van jongerenorganisaties en -vakbonden zijn vandaag bijeengekomen voor een protest bij het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. Zij voeren actie tegen het leenstelsel voor studenten binnen het hoger onderwijs. Dat het protest op Prinsjesdag wordt gehouden, is geen toeval. Vandaag blikt de regering vooruit op het komende jaar, legt de voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) telefonisch uit. Afschaffing van het leenstelsel moet in die plannen ook worden meegenomen, vindt ze.

Het gaat vandaag om een kleinschalig protest, erkent de voorzitter, „maar alle organisaties die hadden toegezegd, zijn er”. Aanwezigen zijn naast leden van de LSVb ook vertegenwoordigers van onder meer het Interstedelijk Studentenoverleg, de jongerenvakbonden van CNV en FNV en de politieke jongerenorganisaties van GroenLinks, D66, CDA en PvdA. Ook enkele Tweede Kamerleden kwamen langs, zoals René Peters (CDA), Eppo Bruins (SGP), Jan Paternotte (D66), Lisa Westerveld (GroenLinks) en Habtamu de Hoop (PvdA).

Op het Plein in Den Haag, naast het Binnenhof, staat vandaag tevens een ander protest gepland voor meer vrouwen en diversiteit in de politiek.

Twitter avatar HabtamudeHoop Habtamu de Hoop Namens de PvdA aanwezig bij de protestactie van vakbonden en jongerenpartijen voor het afschaffen van het leenstelsel. #overhethoofdgezien https://t.co/xlQzOpp8D5
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Den Haag maakt zich op voor versoberde Prinsjesdag