‘Regering moet hand in eigen boezem steken in Toeslagenaffaire’

Koning Willem-Alexander zei in de Troonrede verder dat de regering de hand in eigen boezem moet steken bij onder meer de afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen, „die te lang te stroperig was”, en de Toeslagenaffaire. In de toeslagenaffaire heeft de overheid mensen „letterlijk en figuurlijk onrecht aangedaan”, zo zei hij.

Zowel bij de bevingsschade als bij de Toeslagenaffaire geldt „fouten moeten worden hersteld en wie recht heeft op compensatie moet die zo snel mogelijk krijgen”, aldus de koning. Het kabinet maakt daarnaast vanaf volgend jaar extra geld vrij voor de sociale advocatuur, zodat „de deur van de rechtsstaat voor iedereen openstaat”.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Koning: voor ons ligt een jaar met meer normale verhoudingen