Nibud: veel huishoudens gaan er niet of nauwelijks op vooruit

Ondanks de economische groei gaan veel huishoudens er volgend jaar niet of nauwelijks op vooruit. Dat concludeert het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) dinsdag op basis van de Miljoenennota. Het instituut rekende door wat die nota betekent voor de portemonnee van Nederlanders en spreekt van een „somber beeld”.

Het Nibud berekende de verwachte koopkracht, het verschil tussen inkomen en uitgaven, voor volgend jaar voor 117 huishoudtypes. Zo stijgt de koopkracht van een werkende alleenstaande met een bruto inkomen van 25.000 euro naar verwachting met 5 euro per maand. Ook voor veel andere huishoudtypes verandert de koopkracht nauwelijks.

Mensen in de bijstand hebben volgend jaar iets minder te besteden. Zij gaan er maandelijks zo’n 4 euro op achteruit. „Het Nibud pleit er juist voor dat de bijstand wordt verhoogd”, schrijft het instituut. Directeur Arjan Vliegenthart stelt in een verklaring: „Grote groepen zitten op dit moment structureel klem, denk aan gezinnen in de bijstand en mensen met een laag inkomen en hoge huur- of zorgkosten en jongeren die geen woning kunnen vinden. Aan die problemen verandert in 2022 weinig.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: De Miljoenennota: dit zijn de belangrijkste begrote kabinetsuitgaven voor 2022