Militaire raad van Soedan zegt couppoging te hebben verijdeld

Staatsgreep Er is nog veel onduidelijk over wat er in Soedan is gebeurd. Volgens de militaire raad zijn er verdachten gearresteerd, maar waarom van zij van plan waren een coup te plegen is niet bekend gemaakt.
Demonstranten vragen de Soedanese overgangsregering op straat om een vredesdeal te sluiten met rebellengroepen, en een eind te maken aan de politieke onrust.
Demonstranten vragen de Soedanese overgangsregering op straat om een vredesdeal te sluiten met rebellengroepen, en een eind te maken aan de politieke onrust. Foto Ibrahim Ishaq / AFP

De militaire raad van Soedan heeft dinsdag in een verklaring op de staatstelevisie gezegd een couppoging te hebben verijdeld. Een aantal verdachten zou gearresteerd zijn en wordt ondervraagd. Dat melden internationale persbureaus. Er is nog veel onduidelijk. Zo heeft de militaire raad niet officieel bekend gemaakt wie de arrestanten zijn, en hoe en waarom zij van plan waren een coup te plegen.

Een paar leden van de Soedanese regering hebben duidelijk gemaakt dat ze ervan overtuigd zijn dat de coup is voorbereid door aanhangers van de voormalige Soedanese president Omar al-Bashir. Hij werd in 2019 afgezet na maanden van aanhoudende volksprotesten tegen zijn strenge, religieuze beleid. De huidige minister van religie, Nasr Eldeen Mofarih, schrijft op Twitter dat „het nu tijd is om af te rekenen met de overblijfselen van de Islamisten in onze politieke en militaire instituties”. Daarmee lijkt hij te verwijzen naar Bashir en zijn aanhangers.

De minister van Informatie, Hamza Balol, zei in een verklaring tegenover dat de Soedanese regering nog op zoek is naar Bashir-aanhangers die meewerkten aan de couppoging. Volgens de huidige premier van Soedan, Abdalla Hamdok, is de coup voorbereid door mensen „binnen en buiten” de huidige regering.

Omdurman

De coupplegers zouden hebben geprobeerd de staatsradio over te nemen in Omdurman, een stad die aan de andere kant van de Nijl ligt ten opzichte van hoofdstad Khartoem, zegt een anonieme bron binnen de Soedanese regering tegen persbureau Reuters. Dezelfde overheidsbron zegt dat „veel militairen, waaronder hooggeplaatsten in de legerleiding” gearresteerd zijn. Televisiezender CNN schrijft dat zo’n veertig militairen zijn opgepakt, nadat zij hadden geprobeerd de staatstelevisie en het gebouw van de legerleiding over te nemen. Volgens een ooggetuige die Reuters aan het woord laat heeft het leger tanks gebruikt om de brug tussen Omdurman en Khartoem af te sluiten.

In het voorjaar van 2019 vonden in Soedan twee staatsgrepen in twee dagen plaats: twee generaals namen na elkaar de macht over van de al-Bashir. Sindsdien heerst in het land een overgangsbewind: een zogeheten Sovereignty Council, waarin militairen de overhand hebben, delen de macht met een burgerregering, onder leiding van premier Hamdok. De overgangsregering heeft eerder geclaimd couppogingen te hebben verijdeld, die gelinkt werden aan al-Bashir.

Lees ook: Het nieuwe Soedan is van en voor de Soedanezen