Koning: moord op Peter R. de Vries was ‘een nieuw dieptepunt’

De rechtsstaat is het fundament onder een vrije en democratische samenleving, zo zegt de koning. Maar die rechtsstaat staat volgens hem onder druk. De georganiseerde misdaad wordt „steeds meedogenlozer en gewelddadiger”. De koning wijst op „de schokkende moord” op Peter R. de Vries en noemt dat „een nieuw dieptepunt”.

Criminele organisaties moeten worden opgerold, hun leiders opgepakt en crimineel geld afgepakt, aldus de koning. „We moeten daarbij ook meer investeren in de aanpak van digitale criminaliteit en veiligheid.” Ook moeten kwetsbare wijken worden versterkt en moeten jongeren via scholing en werk „worden toegerust” om niet in de criminaliteit te vervallen.

Versterking van de rechtsstaat is „een zaak van lange adem”, zei de koning. Hiervoor komt per jaar ongeveer een half miljard euro extra beschikbaar.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Koning: voor ons ligt een jaar met meer normale verhoudingen