Klimaat meest dringende grensoverschrijdende vraagstuk

Op het gebied van grensoverschrijdende problemen is het klimaatvraagstuk volgens de koning het meest dringend. Hij wijst op het zorgwekkende klimaatrapport van het IPCC deze zomer. „De bescherming tegen hoog water heeft de hoogste prioriteit”, aldus de koning. „De overstromingen in Limburg zijn aanleiding om alle maatregelen tegen het licht te houden en te kijken of versnelling nodig is”. Ook de Urgenda-uitspraak dwingt volgens de koning tot versnelling. Het is duidelijk dat de komende jaren extra inspanningen nodig zijn om de doelstellingen te halen, aldus de koning. De regering reserveert daarom 7 miljard euro extra om elektrisch rijden te stimuleren en woningen te verduurzamen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Koning: voor ons ligt een jaar met meer normale verhoudingen