Kerkgangers hoeven geen coronapas te laten zien

Bezoekers van diensten van de Rooms-Katholieke Kerk (RKK) en de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) hoeven vanaf zaterdag geen coronatoegangsbewijs te laten zien bij binnenkomst in de kerk, terwijl de verplichting om anderhalve meter afstand te houden wel komt te vervallen. Dat laten de organisaties dinsdag weten. Vanaf 25 september is voor onder meer de horeca een coronapas met QR-code met vaccinatie- of testbewijs nodig.

Volgens de RKK wordt „bij kerkgang geen onderscheid gemaakt tussen mensen die wel of niet gevaccineerd zijn”. Scriba René de Reuver van de PKN stelt in een verklaring: „Het past niet in het kerkelijk denken om van te voren te controleren of mensen welkom zijn.”

De RKK roept wel iedereen op zich te laten vaccineren maar zegt dat niet te „willen eisen of afdwingen”. De organisatie vraagt kerkgangers rekening met elkaar te houden en thuis te blijven bij klachten. Ook de Protestantse Kerk schrijft: „Dat alles weer kan, betekent niet dat je het ook moet doen. Gepast afstand houden, blijft het advies.” Beide organisaties benadrukken in hun verklaringen het belang van ventilatie in de kerken.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: GGD: valse vaccinatiebewijzen kunnen niet worden ingetrokken