Hongarije bestraft voor racistisch gedrag voetbalfans bij duel tegen Engeland

Boete Tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Engeland maakten Hongaarse fans oerwoudgeluiden naar zwarte Engelse spelers. Hongarije krijgt een boete van ruim 180.000 euro en speelt de volgende kwalificatiewedstrijd zonder supporters.
Hongarije-fans in de wedstrijd op 2 september tegen Engeland in Boedapest.
Hongarije-fans in de wedstrijd op 2 september tegen Engeland in Boedapest. Foto Zsolt Szigetvary/EPA

Hongarije speelt de volgende WK-kwalificatiewedstrijd zonder publiek als straf voor het racistische gedrag van zijn fans tijdens de kwalificatiewedstrijd tegen Engeland in Boedapest op 2 september. Dat heeft wereldvoetbalbond FIFA dinsdag bekendgemaakt, aldus persbureau AP. Ook moet de Hongaarse voetbalbond een boete van 200.000 Zwitserse franc (ruim 180.000 euro) betalen. Dit is een van de hoogste boetes ooit uitgedeeld door de FIFA.

Tijdens het duel werden oerwoudgeluiden gemaakt naar de zwarte Engelse spelers Raheem Sterling en Jude Bellingham. Ook bekogelden Hongaarse fans vanaf de tribune Sterling tijdens het vieren van zijn doelpunt. De eerstvolgende WK-kwalificatiewedstrijd van Hongarije is tegen Albanië op 9 oktober.

Het is niet de eerste keer dat Hongarije een sanctie krijgt opgelegd vanwege racistisch gedrag van fans. Zo strafte de UEFA het land eerder dit jaar vanwege racisme tijdens het afgelopen Europees kampioenschap. Hierdoor speelt Hongarije de volgende twee EK-kwalificatiewedstrijden ook al zonder toeschouwers.