Necrologie

Hij filmde de mishandeling van Rodney King en vestigde een trend

George Holliday (1959/1960–2021) Vanaf zijn balkon in Los Angeles filmde hij hoe vier agenten de zwarte arrestant Rodney King ernstig mishandelden. Holliday zelf werd niet veel beter van zijn scoop.

George Holliday staat begin jaren 90 de pers te woord nadat hij de tv-stations die zijn opname van de mishandeling van Rodney King hebben uitgezonden heeft aangeklaagd wegens auteursrechtenschending.
George Holliday staat begin jaren 90 de pers te woord nadat hij de tv-stations die zijn opname van de mishandeling van Rodney King hebben uitgezonden heeft aangeklaagd wegens auteursrechtenschending. Foto Reuters

Van beroep was hij loodgieter, maar George Holliday werd in 1991 beroemd als burgerjournalist. Vanaf zijn balkon in Los Angeles registreerde de zondag op 61-jarige leeftijd aan Covid-19 overleden Amerikaan met zijn Sony Handycam-videocamera hoe vier agenten de zwarte arrestant Rodney King ernstig mishandelden. De negen minuten durende videotape ging ook in het pre-internettijdperk gelijk ‘viral’: honderden tv-stations namen de beelden over en herhaalden ze eindeloos.

Tijdens de rechtszaak tegen de vier LAPD-agenten, een jaar later, vormden de korrelige en onscherpe zwart-wit-beelden het belangrijkste bewijsmateriaal van de aanklagers. De grotendeels witte jury besloot echter tot vrijspraak, waarna de Californische miljoenenstad ontplofte. Er braken vijf dagen lang grootschalige rellen uit tegen het notoir racistische politiekorps, waarbij in totaal zeker vijftig doden vielen, ruim 2.300 mensen gewond raakten en voor 1 miljard dollar aan schade werd aangericht.

Holliday zelf werd niet veel beter van zijn scoop. Hij had de beelden gratis opgestuurd naar het lokale tv-station KTLA, nadat de politie hem de ochtend na Kings mishandeling niet had willen vertellen wat hij die nacht gefilmd had. De politie kwam zijn tape niet veel later wel confisqueren bij het tv-station, maar de beelden waren toen al veelvuldig gekopieerd en verspreid.

Holliday zou blijven loodgieten en verkocht vorig jaar nog zijn camera op een veiling omdat hij krap bij kas zat. Wel vestigde hij een trend: meer burgers gingen agenten filmen en veel korpsen spelden dienders tegenwoordig een bodycam op.