‘Henk Kamp nieuwe minister van Defensie, Knapen naar BuZa’

Kabinet Henk Kamp en Ben Knapen vervangen oud-ministers Ank Bijleveld en Sigrid Kaag, die eind vorige week hun vertrek aankondigden.
Henk Kamp (VVD) was eerder minister van Sociale Zaken en minister van Economische Zaken.
Henk Kamp (VVD) was eerder minister van Sociale Zaken en minister van Economische Zaken. Foto Jerry Lampen/ANP

Henk Kamp (VVD) is de beoogde nieuwe demissionair minister van Defensie, Ben Knapen (CDA) demissionair minister van Buitenlandse Zaken. Dat melden ingewijden dinsdag aan persbureau ANP en de NOS. Het duo vervangt oud-ministers Ank Bijleveld (Defensie) en Sigrid Kaag (BuZa), die eind vorige week hun vertrek aankondigden na moties van afkeuring in een debat over de evacuatieoperatie uit Afghanistan.

Knapen (1951) is geen onbekende op het Binnenhof. Eerder was hij staatssecretaris van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Rutte I, waarna hij in 2013 werd aangesteld als vertegenwoordiger van de Europese Investeringsbank bij de Europese Unie. Verder was hij eerder onder meer lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en hoofdredacteur van NRC Handelsblad. Knapen is sinds 2015 Eerste Kamerlid voor het CDA en sinds 2019 fractievoorzitter.

Ook Kamp (1952) heeft ruime ervaring binnen de politiek. Hij werd in 1994 Tweede Kamerlid en later minister van Volkshuisvesting in het kabinet-Balkenende I. Daarna nam hij ook Defensie op zich. Die portefeuille vervulde hij ook in het tweede kabinet-Balkenende. Verder was Kamp ook bewindsman in het kabinet-Rutte I en II, respectievelijk op Sociale Zaken en Economische Zaken. Sinds 2018 is Kamp voorzitter van ActiZ, de branchevereniging voor zorgorganisaties.