GGD: valse vaccinatiebewijzen kunnen niet worden ingetrokken

Het is niet mogelijk een QR-code in de CoronaCheck-app weer in te trekken, ook niet als het gaat om een code die met een vals vaccinatiebewijs verkregen is. Dat zegt koepelorganisatie GGD GHOR dinsdag tegen persbureau ANP. De code is opgeslagen op het apparaat waar de app op staat, niet in een centraal computersysteem – de GGD kan er dus niet bij.

Maandag maakte de politie bekend dat een medewerker van de GGD, een 20-jarige man uit Alphen aan den Rijn, is opgepakt op verdenking van fraude met vaccinatiebewijzen. Hij zou valse vaccinatieregistraties hebben gemaakt waardoor tenminste één persoon onterecht een QR-code ontving die geldt als bewijs van volledige vaccinatie. GGD GHOR zei nog „een aantal medewerkers” op non-actief te hebben gesteld vanwege vergelijkbare praktijken.

Het feit dat de GGD de QR-codes in de CoronaCheck-app niet kan aanpassen kan voor meer problemen zorgen: mensen die volledig zijn gevaccineerd en positief getest worden op corona, kunnen met hun vaccinatiebewijs toch binnenkomen op plaatsen waar ze een coronapas moeten laten zien. Vanaf dit weekend moeten mensen een QR-code kunnen laten zien om bijvoorbeeld gebruik te maken van horecagelegenheden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Duitse man schiet medewerker tankstation dood die hem wijst op mondkapjesplicht