Duizenden ondernemers verenigen zich online tegen coronatoegangsbewijs

Met een QR-code in de CoronaCheck-app kunnen mensen aantonen dat ze zijn gevaccineerd, negatief zijn getest of recentelijk zijn hersteld van een coronabesmetting.
Met een QR-code in de CoronaCheck-app kunnen mensen aantonen dat ze zijn gevaccineerd, negatief zijn getest of recentelijk zijn hersteld van een coronabesmetting. Foto Rob Engelaar/ANP

Ruim 3.600 ondernemers hebben zich aangemeld bij de website keuzevrijbijmij.nl, waarop wordt getoond welke bedrijven geen coronatoegangsbewijs zullen vragen. Onder hen zijn tientallen horecabedrijven, meldt persbureau ANP dinsdag.

Door het invoeren van het coronatoegangsbewijs dreigen volgen de website „miljoenen Nederlanders” uitgesloten te worden van onder meer evenementen, winkels en horeca. De site, die wordt gerund door de stichting Vrij Bij Mij, „staat voor een vrije samenleving waar iederéén altijd welkom is”. Met een coronatoegangspas op de CoronaCheck-app verklaren mensen dat ze zijn gevaccineerd, negatief zijn getest of recentelijk hersteld zijn van een coronabesmetting.

Keuzevrijbijmij.nl is niet de enige site waarop ondernemers zich verenigen tegen de coronapas. Zo’n vijfhonderd eet- en drinkgelegenheden hebben zich aangemeld op horecazonderprik.nl, een site die zou opkomen voor „restaurants en cafés zonder discriminatie”.

Ook sommige amateursportverenigingen hebben bezwaren tegen het gebruik van een coronatoegangsbewijs. Daarom zijn sportkantines, die vallen onder de horecasector, vanaf zaterdag toegankelijk zonder een dergelijke verklaring wanneer bezoekers alleen naar binnen willen om een bestelling af te halen aan de bar. Dat staat in een aangepast protocol van sportkoepel NOC*NSF. Gasten die in de kantine willen zitten of bijvoorbeeld biljarten, moeten wel een coronatoegangsbewijs kunnen tonen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Duizenden ondernemers verenigen zich online tegen coronatoegangsbewijs