Duitse man schiet medewerker tankstation dood die hem wijst op mondkapjesplicht

De deelstaatpolitie zet het tankstation waar de moord plaatsvond af.
De deelstaatpolitie zet het tankstation waar de moord plaatsvond af. Foto ANP

In het Duitse Idar-Oberstein, in de westelijke deelstaat Rijnland-Palts, heeft een man een tankstationmedewerker doodgeschoten toen die hem wees op de mondkapjesplicht. Dat hebben de autoriteiten op maandagavond laten weten, aldus de krant de Süddeutsche Zeitung. Volgens de lokale chef van het Openbaar Ministerie is de frustratie van de man over de coronamaatregelen de belangrijkste reden geweest voor de moord: „Hij wilde een voorbeeld stellen.”

De 49-jarige man zou op zaterdagavond de winkel van het tankstation in zijn gelopen om twee sixpacks bier te kopen. Hij droeg geen masker. Toen hij bij de kassa kwam om te betalen, wees de 20-jarige medewerker hem op de mondkapjesplicht en vroeg de man een masker op te zetten. Een uur later kwam hij terug naar het tankstation met een mondkapje op, zette nog een sixpack op de balie, en deed zijn masker af. De medewerker vroeg hem het kapje weer op te doen, waarop de man een pistool trok en schoot. Het slachtoffer overleed ter plaatse.

Volgens de lokale OM-chef zag de man het slachtoffer als „verantwoordelijk voor het hele coronabeleid, omdat het de regels probeerde te handhaven”. De verdachte heeft zich gemeld bij het politiebureau en getuigd dat hij de Duitse coronamaatregelen afwijst. In winkels en het openbaar vervoer geldt voor Duitsers een mondkapjesplicht.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Duitse man schiet medewerker tankstation dood die hem wijst op mondkapjesplicht