In beeld

Dit was Prinsjesdag 2021

Voor het tweede jaar op rij een Prinsjesdag zonder rijtoer en Ridderzaal, maar met de gebruikelijke Troonrede, hoeden en gouden koffer. Er waren meer agenten in Den Haag dan Oranjefans.
De dag voor Prinsjesdag worden voorbereidingen getroffen. Normaliter vindt de Troonrede plaats in de Ridderzaal, maar omdat vanwege corona meer ruimte nodig is, werd voor het tweede jaar op rij uitgeweken naar de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag.
Foto Camiel Mudde
Demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) maakt zich klaar voor de dag. Hij zal de Miljoenennota en Rijksbegroting presenteren.
Foto David van Dam
Esther Ouwehand, fractievoorzitter van Partij voor de Dieren, maakte zoals gewoonlijk een politiek statement met haar outfit. Ditmaal tegen de houtkap waarmee biomassasubsidies kunnen worden verkregen. 'Kappen met kappen' staat er op haar hoed.
Foto Phil Nijhuis / ANP
Als in een scène uit de Tarantino-film 'Reservoir Dogs' lopen Denk-Kamerleden Farid Azarkan, Tunahan Kuzu en Stephan van Baarle naar de Grote Kerk.
Foto Bart Maat / ANP
Er was voor het tweede jaar op rij geen rijtoer. Oranjefans werden opgeroepen niet naar de stad te komen.
Foto Camiel Mudde
Kamerleden voorafgaand aan de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal in de Grote of Sint-Jacobskerk, op afstand van elkaar.
Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP
Demissionair premier Mark Rutte (VVD), met achter hem twee van de drie vicepremiers: Hugo de Jonge (CDA) en Kajsa Ollongren (D66), in de Grote Kerk in Den Haag, waar koning Willem-Alexander de Troonrede uitsprak.
Foto David van Dam
Het koningspaar komt dinsdagmiddag aan bij de Grote Kerk, voorafgaand aan de Troonrede van koning Willem-Alexander.
Foto Ramon van Flymen/ANP
Het was de negende keer dat koning Willem-Alexander de Troonrede uitsprak.
Foto David van Dam
De koning stelde in de Troonrede, die gewoonlijk wordt geschreven door de ministers, vast dat Nederland "een goed land is en blijft om in te leven”. Met Nederland gaat het goed, aldus de Troonrede, omdat het economisch goed gaat.
Foto David van Dam
Wopke Hoekstra met de Miljoenennota. De Raad van State adviseerde deze voortaan eerder in het jaar te behandelen, ruim voor Prinsjesdag. In de komende dagen debatteert de Tweede Kamer over de financiële plannen.
Foto David van Dam
Den Haag riep op niet naar de stad te komen, en daar lijkt gehoor aan te zijn gegeven. Wel was er veel politie. De omgeving van de Grote of Sint-Jacobskerk was voor de zekerheid afgesloten met zwarte doeken.
Foto David van Dam
Tegenover het tijdelijke Tweede Kamergebouw verzamelden zich een groep demonstranten tegen de coronamaatregelen. Ook demonstreerden jongeren er tegen het leenstelsel.
Foto Camiel Mudde