Dit is vandaag het programma voor Prinsjesdag

Prinsjesdag is deze derde dinsdag van september net als vorig jaar soberder dan normaal vanwege de coronamaatregelen. Zo zullen de koning en koningin met de auto worden vervoerd in plaats van met de Glazen Koets. In plaats van traditiegetrouw in de Ridderzaal op het Binnenhof zal de koning de Troonrede uitspreken in de Grote Kerk in Den Haag, waar meer plek is en genodigden op afstand kunnen zitten.

Ook de balkonscène is opnieuw geschrapt uit vrees dat daar te veel Oranjefans op zouden afkomen. De omgeving van de Grote Kerk is afgezet met grote hekken met zwart doek. De gemeente Den Haag heeft liefhebbers van Prinsjesdag opgeroepen om niet naar de stad te komen maar de activiteiten te volgen op televisie.

Dit is de planning voor vandaag:

  • 12.00 uur: Prinsjesdag begint officieel met de opstelling van de militaire erewacht bij de Grote Kerk. Rond deze tijd lopen of rijden Kamerleden vanaf de tijdelijke locaties van de Eerste en Tweede Kamer naar de Grote Kerk.
  • 12.45 uur: De parlementariërs en demissionair ministers nemen plaats in de Grote Kerk.
  • 13.00 uur: De voorzitter van de Verenigde Vergadering, Jan Anthonie Bruijn, opent officieel de vergadering.
  • 13.15 uur: Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prins Constantijn en prinses Laurentien reizen per auto van Paleis Noordeinde naar de Grote Kerk.
  • 13.20 uur: Het koninklijk gezelschap komt aan bij de Grote Kerk. Daar zal de koning de Troonrede uitspreken, met daarin de belangrijkste regeringsplannen voor het komende jaar.
  • 13.45 uur: Kamerleden lopen of rijden terug naar hun eigen gebouwen.
  • 15.00 uur: Demissionair minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) zal het koffertje met de Miljoenennota en Rijksbegroting aanbieden aan de Tweede Kamer.
Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar #Prinsjesdag2021 - wie hoopte nog een glimp op te vangen… https://t.co/Zo9IDdaMmE
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Den Haag maakt zich op voor versoberde Prinsjesdag