Canada

Derde termijn voor Trudeau, weer geen meerderheid

Canadese verkiezingen Trudeau hoopte zijn coronabeleid te verzilveren, maar kan na vervroegde verkiezingen met een minderheid doorregeren.

De Liberale Partij van de Canadese premier Justin Trudeau heeft maandag de vervroegde parlementsverkiezingen gewonnen, maar krijgt geen meerderheid in het Lagerhuis. Trudeau kan wel doorregeren met een parlementaire minderheid.

De verhoudingen in het Lagerhuis in Ottawa blijven volgens voorlopige uitslagen bijna ongewijzigd na de verkiezingen, die Trudeau vorige maand uitschreef, twee jaar voor het einde van zijn termijn. Hij hoopte dat zijn partij een meerderheid zou krijgen vanwege zijn succesvolle coronabeleid. Maar de 49-jarige Trudeau, die felle kritiek kreeg wegens het uitschrijven van verkiezingen die velen onnodig vonden, is niet beloond voor die gok. Niettemin is hij voor de derde keer gekozen tot premier. De centrum-linkse regeringsleider kwam in 2015 aan de macht met een klinkende zege, maar regeert sinds een moeizame herverkiezing in 2019 met een parlementaire minderheid.

Volgens voorlopige uitslagen krijgen de Liberalen 158 zetels in het Lagerhuis, één meer dan bij de vorige verkiezingen. Er zijn 170 zetels nodig voor een meerderheid in het 338 zetels tellende Lagerhuis. De Conservatieven, de grootste oppositiepartij, bleven steken op 119 zetels, twee minder dan ze kregen in 2019.