‘Debat wordt steeds polariserender’

Onderzoek toont volgens de koning aan hoeveel zorgen mensen zich maken over de toekomst. Het debat wordt bovendien steeds meer op polariserende toon gevoerd, zo zegt hij.

De begroting staat dit jaar in het teken van het uitvoeren van het lopende beleid. Dat past volgens de koning bij de status van een demissionair kabinet. Maar voor een volgens kabinet zijn volgens hem „grote keuzes” nodig. Tegelijkertijd ontslaat dat de regering niet van de plicht om nu ook „te doen wat nodig is”. Sommige onderwerpen zijn zo urgent dat stilstand niet goed voor het land zou zijn, zo zegt hij, daarmee doelend op ontwikkelingen op het gebied van het klimaat, de rechtsstaat en woningbouw.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Koning begint Troonrede met ‘grote thema’s’ als klimaat