Laatste nieuws coronacrisis

Gemeenten delen niet direct straffen uit bij niet controleren coronapas

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is afgesloten

Dit blog is afgesloten. Lees het laatste coronanieuws in ons nieuwe blog.

Lees hier het nieuwe blog

Gemeenten delen niet direct straffen uit bij niet controleren coronapas

Ondernemers en instellingen die vanaf dit weekend bij bezoekers moeten controleren op een coronapas, krijgen niet direct een straf als zij dat niet doen. Dat hebben het ministerie van Justitie en Veiligheid en de voorzitters van het Veiligheidsberaad woensdagavond afgesproken, meldt persbureau ANP. Bij herhaaldelijke overtredingen kunnen wel straffen worden opgelegd, in de vorm van dwangsommen oplopend van 2.500 euro tot 10.000 euro of zelfs sluiting van de locatie.

Vanaf zaterdag 25 september is een QR-code of uitgeprint coronatoegangsbewijs verplicht bij een bezoek aan horecabedrijven, kunst- en cultuurinstellingen en organisatoren van evenementen. De lokale driehoek van gemeente, politie en OM zal zich bij de handhaving concentreren op „locaties waarvan zij acht dat het risico op besmetting en/of niet naleven het grootst is”, zo laat het ministerie van Justitie weten aan ANP.

Vorige week had burgemeester Femke Halsema van Amsterdam al gezegd dat haar gemeente het gebruik van de coronapas in horecagelegenheden niet actief gaat handhaven en alleen zal ingrijpen bij „excessen”.

Het kabinet heeft eerder aangekondigd 45 miljoen euro uit te trekken voor het helpen van ondernemers bij het controleren van coronatoegangsbewijzen. Daarmee kunnen beveiligers, controleurs of hosts worden ingezet.

Bezoekers bij het Van Gogh museum in Amsterdam. Foto Ramon van Flymen/ANP

Iets meer positieve coronatests dan dinsdag

Bij het RIVM zijn het afgelopen etmaal 1.935 nieuwe positieve coronatests binnengekomen. Dat zijn er 259 meer dan gisteren, toen het instituut melding maakte van 1.676 nieuwe positieve uitslagen. In vergelijking met vorige week woensdag is het aantal juist gedaald; toen werden er 2.375 nieuwe positieve tests geregistreerd.

Hoewel de dagelijkse aantallen wat kunnen schommelen, is de afgelopen weken een dalende trend te zien in het aantal nieuwe gevallen. Zo bleek gisteren uit de weekcijfers van het RIVM dat in de afgelopen zeven dagen 16 procent minder positieve tests zijn binnengekomen dan in de week daarvoor.

Het RIVM registreerde verder in de afgelopen 24 uur vier sterfgevallen ten gevolge van het virus. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in het afgelopen etmaal overleden; deze informatie komt soms met vertraging binnen. Dinsdag meldde het instituut vijf coronagerelateerde sterfgevallen.

523 coronapatiënten in het ziekenhuis, lichte daling

Momenteel liggen 523 coronapatiënten in het ziekenhuis, 46 minder dan een etmaal geleden. Dat blijkt woensdag uit de jongste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de intensive care worden op het moment 186 patiënten met Covid-19 behandeld, een afname van 14 ten opzichte van dinsdag.

De afgelopen week schommelt het dagelijkse aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen grofweg tussen de vijf- en zeshonderd. In de weken daarvoor was dat getal iedere dag iets hoger.

Zuidoost-Aziatische landen laten ‘zero-Covidbeleid’ los voor toerisme

Indonesië, Thailand, Maleisië en Vietnam gaan de coronaregels na een strenge lockdown versoepelen. Dat meldt CNN dinsdag. De landen hebben al maanden een ‘zero-Covidbeleid’, maar zien zich vooral door het belang van toerisme als inkomstenbron genoodzaakt om populaire gebieden en publieke ruimtes te heropenen. Zo gaat Thailand hoofdstad Bangkok ‘heropenen’ en mogen toeristen weer naar het Indonesische eiland Bali komen.

Door de zeer besmettelijke Deltavariant nam het aantal coronabesmettingen in Zuidoost-Azië deze zomer sterk toe, met augustus als piek. Veel landen in Zuidoost-Azië hadden daarom de hele zomer strenge maatregelen. Maleisië en Indonesië voerden landelijke lockdowns in, Thailand en Vietnam deden dat in risicogebieden. Inwoners van de landen moesten zoveel mogelijk thuis blijven, scholen bleven gesloten, het openbaar vervoer werd stilgelegd en groot- en kleinschalige evenementen waren verboden.

Deskundigen op het gebied van volksgezondheid denken dat de versoepelingen in de regio te vroeg komen en voorspellen mogelijke „rampzalige” gevolgen, zo zeggen ze tegen CNN. Zij zijn bang dat de intensive cares in de Aziatische landen zo’n piek van ernstig zieken niet aan kunnen. Dat komt door de lage vaccinatiegraad in een aantal landen in de regio en het grootschalige gebruik van minder goed werkende vaccins, zoals het Chinese Sinovac. In Thailand is 22 procent van de bevolking volledig gevaccineerd, in Indonesië (17 procent) en Vietnam (6,6 procent) is de vaccinatiegraad nog lager. Alleen in Maleisië is het percentage met 57 procent volledig gevaccineerden relatief hoog.

Een straat in de Vietnamese stad Vung Tau is afgezet met afvalbakken. Foto Hau Dinh / AP

‘Dankzij lockdown nauwelijks gewonden bij aardbeving Melbourne’

De lockdown in Melbourne heeft waarschijnlijk voorkomen dat er gewonden zijn gevallen tijdens de aardbeving woensdagochtend. Dat zegt het hoofd van de Australische nooddienst (SES) die uitrukt bij grote rampen. De aardbeving had een kracht van 5.9. „Het was een stuk erger geweest zijn als het een drukke zaterdagochtend was in Chapel Street”, aldus Tim Wiebusch van de nooddienst in The Sydney Morning Herald, verwijzend naar een winkelstraat in de Australische stad. „We hadden op dit moment veel geluk met de situatie in Melbourne.”

„We hebben geen meldingen binnengekregen over ernstige verwondingen – of erger,” zei premier Scott Morrison tegen persbureau Reuters. „Dat is ontzettend goed nieuws en we hopen dat we alleen maar goed nieuws blijven krijgen.” Een aardbeving met de kracht van 5,9 op de schaal van Richter raakte woensdagochtend Melbourne en het gebied daar omheen. Schokken waren op veel plekken in het zuidoosten van Australië te voelen, zoals in Adelaide en Sydney. Naar verwachting zullen er nog naschokken komen.

Aardbevingen vinden zelden plaats in het oosten van Australië. Het is de zwaarste aardbeving in Australië van deze eeuw. Een aardbeving met de kracht van 5,6 bij de stad Newcastle in 1989 zorgde in Australië voor het laatst voor dodelijke slachtoffers. Toen overleden dertien mensen.

Schade in winkelstraat Chapel Street van Melbourne. Foto William West / AFP

Surinaamse gezondheidsminister doet ‘noodkreet’ voor meer zorgpersoneel

De Surinaamse minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin heeft een oproep gedaan aan alle zorgmedewerkers in Suriname om zich beschikbaar te stellen voor de bestrijding van de coronapandemie. In een videoboodschap riep de minister dinsdag alle zorgmedewerkers in het land op zich te melden: „Als u ingezet wil worden in de strijd tegen Covid-19, neem dan contact op met het ministerie van Volksgezondheid. Huisartsen die nog een beetje tijd over hebben, roep ik op om te superviseren”, aldus de minister.

Volgens Ramadhin verslechtert de situatie in Suriname, onder meer omdat het aantal besmettingen in ziekenhuizen toeneemt. Als gevolg daarvan moeten, naast de besmette medewerkers, ook hun collega’s in quarantaine en neemt de toch al hoge werkdruk op verpleegkundigen, artsen en ondersteunend personeel verder toe.

Suriname is zwaar getroffen door de pandemie en de vaccinatie komt moeizaam op gang: nog geen derde van de bevolking is volledig gevaccineerd. Uit de coronacijfers die dinsdag bekend werden gemaakt bleken er van de 1433 afgenomen testen 547 positief. Het land registreerde 814 doden als gevolg van Covid-19 sinds het begin van de coronacrisis.

Amnesty: makers coronavaccins respecteren mensenrechten niet

Zes grote producenten van coronavaccins blokkeren opzettelijk kennisoverdracht en verergeren daarmee een ongekende mensenrechtencrisis, stelt Amnesty International in een woensdag verschenen rapport. Volgens onderzoekers van Amnesty weigeren AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Johnson & Johnson (Janssen), Moderna en Novavax hun vaccintechnologie te delen en geven ze geen prioriteit aan het leveren van vaccins aan arme landen.

De mensenrechtenorganisatie benadrukt daarbij dat van de 5,76 miljard doses die wereldwijd zijn toegediend slechts 0,3 procent naar lage-inkomenslanden is gegaan en meer dan 79 procent naar hogere-midden- en hoge-inkomenslanden. „Ondanks dat de meeste bedrijven miljarden dollars aan overheidsfinanciering en vooruitbestellingen hebben ontvangen, hebben vaccinontwikkelaars het intellectuele eigendom gemonopoliseerd, technologieoverdrachten geblokkeerd en agressief gelobbyd tegen maatregelen die de wereldwijde productie van deze vaccins zouden uitbreiden”, schrijft Amnesty.

In het rapport staat dat BioNTech, Pfizer en Moderna tegen het eind van volgend jaar gezamenlijk 130 miljard dollar zullen hebben verdiend aan hun vaccins, terwijl winst volgens Amnesty nooit boven mensenlevens mag gaan.

Zuid-Afrikaanse zorgmedewerker bereidt een prik met het Pfizer-vaccin voor. Foto Nic Bothma/EPA

Marathon Amsterdam op 17 oktober gaat definitief door

De marathon van Amsterdam op zondag 17 oktober gaat definitief door. Dat heeft organisator Le Champion dinsdag bekendgemaakt. Deelnemers hoeven geen coronatoegangsbewijs te laten zien en ook toeschouwers hoeven langs het parcours geen vaccinatie- of testbewijs bij zich te hebben. Vorig jaar werd de marathon afgelast vanwege de coronasituatie.

Dat het evenement dit jaar wel kan doorgaan, is „ontzettend goed nieuws”, schrijft directeur René Wit. „Na de afgelaste editie van vorig jaar en de onzekerheid van de afgelopen maanden zijn wij dolgelukkig dat we naar verwachting weer met veel hardlopers samen kunnen komen in onze prachtige hoofdstad.”

Het parcours voert deelnemers langs onder meer het Rijksmuseum, de Amstel en de Zuidas en door het Vondelpark. Deelnemers kunnen zich opgeven voor de halve of hele marathon dan wel de 8 kilometer. De finish is voor alle afstanden in het Olympisch Stadion. Het evenement is al jarenlang populair onder de meest fanatieke lopers en draagt het prestigieuze ‘Platinum Label’ van de internationale atletiek federatie IAAF. Deze status betekent dat de snelste renners van de wereld aan de wedstrijd deelnemen. In 2019 trok het evenement zo’n 45.000 deelnemers uit 140 verschillende landen.

Afgelopen week forse daling positieve tests en ziekenhuisopnames

Het aantal nieuwe positieve coronatests en het aantal ziekenhuisopnames zijn de afgelopen week flink gedaald ten opzichte van de week daarvoor. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag.

In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM 13.347 meldingen van positieve tests, een daling van 16 procent ten opzichte van de week daarvoor en het laagste weekcijfer sinds begin juli, vlak voor de vierde golf. Het aantal ziekenhuisopnames daalde met 23 procent van 374 naar 287 en het aantal IC-opnames met 18 procent van 80 naar 66.

En ook het reproductiegetal daalde de afgelopen week, van 0,99 naar 0,91, wat erop wijst dat het coronavirus per besmettingsgeval minder nieuwe mensen besmet. Ook meldt het RIVM dat inmiddels ruim 23 miljoen vaccinaties zijn gezet. Het aantal sterfgevallen steeg wel, van 35 naar 45.

Het afgelopen etmaal werden 1.694 positieve tests gemeld bij het instituut.

Duizenden ondernemers verenigen zich online tegen coronatoegangsbewijs

Ruim 3.600 ondernemers hebben zich aangemeld bij de website keuzevrijbijmij.nl, waarop wordt getoond welke bedrijven geen coronatoegangsbewijs zullen vragen. Onder hen zijn tientallen horecabedrijven, meldt persbureau ANP dinsdag.

Door het invoeren van het coronatoegangsbewijs dreigen volgen de website „miljoenen Nederlanders” uitgesloten te worden van onder meer evenementen, winkels en horeca. De site, die wordt gerund door de stichting Vrij Bij Mij, „staat voor een vrije samenleving waar iederéén altijd welkom is”. Met een coronatoegangspas op de CoronaCheck-app verklaren mensen dat ze zijn gevaccineerd, negatief zijn getest of recentelijk hersteld zijn van een coronabesmetting.

Keuzevrijbijmij.nl is niet de enige site waarop ondernemers zich verenigen tegen de coronapas. Zo’n vijfhonderd eet- en drinkgelegenheden hebben zich aangemeld op horecazonderprik.nl, een site die zou opkomen voor „restaurants en cafés zonder discriminatie”.

Ook sommige amateursportverenigingen hebben bezwaren tegen het gebruik van een coronatoegangsbewijs. Daarom zijn sportkantines, die vallen onder de horecasector, vanaf zaterdag toegankelijk zonder een dergelijke verklaring wanneer bezoekers alleen naar binnen willen om een bestelling af te halen aan de bar. Dat staat in een aangepast protocol van sportkoepel NOC*NSF. Gasten die in de kantine willen zitten of bijvoorbeeld biljarten, moeten wel een coronatoegangsbewijs kunnen tonen.

Met een QR-code in de CoronaCheck-app kunnen mensen aantonen dat ze zijn gevaccineerd, negatief zijn getest of recentelijk zijn hersteld van een coronabesmetting. Foto Rob Engelaar/ANP

Lichte stijging coronapatiënten in het ziekenhuis

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is in het afgelopen etmaal licht toegenomen. Op dinsdagmiddag lagen er 578 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis, dertien meer dan op maandag. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er liggen 200 patiënten op de intensive care. Dat waren er vierentwintig uur geleden 198.

Kerkgangers hoeven geen coronapas te laten zien

Bezoekers van diensten van de Rooms-Katholieke Kerk (RKK) en de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) hoeven vanaf zaterdag geen coronatoegangsbewijs te laten zien bij binnenkomst in de kerk, terwijl de verplichting om anderhalve meter afstand te houden wel komt te vervallen. Dat laten de organisaties dinsdag weten. Vanaf 25 september is voor onder meer de horeca een coronapas met QR-code met vaccinatie- of testbewijs nodig.

Volgens de RKK wordt „bij kerkgang geen onderscheid gemaakt tussen mensen die wel of niet gevaccineerd zijn”. Scriba René de Reuver van de PKN stelt in een verklaring: „Het past niet in het kerkelijk denken om van te voren te controleren of mensen welkom zijn.”

De RKK roept wel iedereen op zich te laten vaccineren maar zegt dat niet te „willen eisen of afdwingen”. De organisatie vraagt kerkgangers rekening met elkaar te houden en thuis te blijven bij klachten. Ook de Protestantse Kerk schrijft: „Dat alles weer kan, betekent niet dat je het ook moet doen. Gepast afstand houden, blijft het advies.” Beide organisaties benadrukken in hun verklaringen het belang van ventilatie in de kerken.

GGD: valse vaccinatiebewijzen kunnen niet worden ingetrokken

Het is niet mogelijk een QR-code in de CoronaCheck-app weer in te trekken, ook niet als het gaat om een code die met een vals vaccinatiebewijs verkregen is. Dat zegt koepelorganisatie GGD GHOR dinsdag tegen persbureau ANP. De code is opgeslagen op het apparaat waar de app op staat, niet in een centraal computersysteem – de GGD kan er dus niet bij.

Maandag maakte de politie bekend dat een medewerker van de GGD, een 20-jarige man uit Alphen aan den Rijn, is opgepakt op verdenking van fraude met vaccinatiebewijzen. Hij zou valse vaccinatieregistraties hebben gemaakt waardoor tenminste één persoon onterecht een QR-code ontving die geldt als bewijs van volledige vaccinatie. GGD GHOR zei nog „een aantal medewerkers” op non-actief te hebben gesteld vanwege vergelijkbare praktijken.

Het feit dat de GGD de QR-codes in de CoronaCheck-app niet kan aanpassen kan voor meer problemen zorgen: mensen die volledig zijn gevaccineerd en positief getest worden op corona, kunnen met hun vaccinatiebewijs toch binnenkomen op plaatsen waar ze een coronapas moeten laten zien. Vanaf dit weekend moeten mensen een QR-code kunnen laten zien om bijvoorbeeld gebruik te maken van horecagelegenheden.

Duitse man schiet medewerker tankstation dood die hem wijst op mondkapjesplicht

In het Duitse Idar-Oberstein, in de westelijke deelstaat Rijnland-Palts, heeft een man een tankstationmedewerker doodgeschoten toen die hem wees op de mondkapjesplicht. Dat hebben de autoriteiten op maandagavond laten weten, aldus de krant de Süddeutsche Zeitung. Volgens de lokale chef van het Openbaar Ministerie is de frustratie van de man over de coronamaatregelen de belangrijkste reden geweest voor de moord: „Hij wilde een voorbeeld stellen.”

De 49-jarige man zou op zaterdagavond de winkel van het tankstation in zijn gelopen om twee sixpacks bier te kopen. Hij droeg geen masker. Toen hij bij de kassa kwam om te betalen, wees de 20-jarige medewerker hem op de mondkapjesplicht en vroeg de man een masker op te zetten. Een uur later kwam hij terug naar het tankstation met een mondkapje op, zette nog een sixpack op de balie, en deed zijn masker af. De medewerker vroeg hem het kapje weer op te doen, waarop de man een pistool trok en schoot. Het slachtoffer overleed ter plaatse.

Volgens de lokale OM-chef zag de man het slachtoffer als „verantwoordelijk voor het hele coronabeleid, omdat het de regels probeerde te handhaven”. De verdachte heeft zich gemeld bij het politiebureau en getuigd dat hij de Duitse coronamaatregelen afwijst. In winkels en het openbaar vervoer geldt voor Duitsers een mondkapjesplicht.

De deelstaatpolitie zet het tankstation waar de moord plaatsvond af. Foto ANP

Welkom in dit blog

In dit blog verslaat NRC de nieuwste ontwikkelingen rondom de wereldwijde coronacrisis.

Lees hier het coronablog tot maandag 20 september terug