Zorgmedewerkers gebruikten minder zorg, ondanks toegenomen behoefte

Meer dan 80 procent van de zorgmedewerkers piekerde over corona.
Meer dan 80 procent van de zorgmedewerkers piekerde over corona. Foto Sem van der Wal/ANP

Zorgmedewerkers hebben in 2020 voor het eerst in vijf jaar minder aanspraak gemaakt op fysiotherapie en psychische zorg. Dat blijkt uit een op maandag gepubliceerd rapport van Stichting IZZ, die zich inzet voor „zorg voor mensen in de zorg”. De stichting deed in samenwerking met de Universiteit Utrecht voor het vijfde jaar op rij onderzoek onder haar leden.

Meer dan een derde van de circa 8.100 zorgmedewerkers verzuimde in het afgelopen jaar. In drie kwart van de gevallen hadden zij lichamelijke klachten, 30 procent had last van psychische klachten. Toch was er 10 procent minder vraag naar psychologische hulp dan in 2019, en 3 procent minder naar fysiotherapie.

Zorgmedewerkers die wel behoefte hadden aan zorg, maar daar niet om vroegen, noemen als reden het verminderde aanbod door bijvoorbeeld het sluiten van praktijken en de angst voor een coronabesmetting. Meer dan 80 procent van de ondervraagden zegt in 2020 zorgen te hebben gehad over corona. Een vijfde raakte daadwerkelijk besmet en de helft van hen had langdurig klachten. Dat is bijna het dubbele van het landelijk gemiddelde.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: 11.600 boetes voor niet dragen mondkapje openbaar vervoer