‘Pfizer-vaccin kan ook aan kinderen van 5 tot en met 11 worden toegediend’

Het vaccin tegen het coronavirus van BioNTech en Pfizer kan ook veilig worden gegeven aan kinderen van vijf tot en met elf jaar. Dat schrijven de twee bedrijven maandag na eigen klinisch onderzoek. De geteste kinderen maakten antistoffen aan en het vaccin was niet schadelijk voor hun gezondheid.

Voor de proef kregen 2.268 kinderen twee doses van het vaccin ingespoten. Die waren per stuk 10 microgram, een derde van de 30 microgram die volwassenen en kinderen van twaalf jaar en ouder krijgen. Ondanks die lagere doses maakten de kinderen evenveel antistoffen aan als jongeren van 16 tot en met 25 jaar. Zij hadden hooguit milde bijwerkingen.

De farmabedrijven zeggen hun onderzoeksresultaten te zullen delen met het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), de Amerikaanse medicijnenwaakhond FDA en andere autoriteiten. Zij doen ook onderzoek naar vaccinaties bij kinderen van zes maanden tot vijf jaar. Die krijgen een nog lagere dosis toegediend, van slechts 3 microgram per prik. De resultaten daarvan worden in het vierde kwartaal van 2021 verwacht.

Twitter avatar BioNTech_Group BioNTech SE Results from our Phase 2/3 in children 5-11yrs of age showed a favorable safety profile & robust neutralizing antibody responses, using a 2 dose regimen of 10 µg. We plan to share the data with the @US_FDA, @EMA_News & other regulators. https://t.co/k2IgjPhxUS https://t.co/lnIEhgol5I

Een Franse tiener ontvangt een prik van het BioNtech/Pfizer-vaccin. Foto Philippe Desmazes/AFP

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Meer meldingen geluidsoverlast vliegvelden ondanks minder vliegverkeer