Reisadvies La Palma aangepast na vulkaanuitbarsting

Natuurgeweld Het ministerie van Buitenlandse Zaken past het reisadvies voor La Palma aan naar „vermijd de regio” na een vulkaanuitbarsting op het eiland. Enkele tientallen toeristen die via reisorganisator TUI in een hotel op het Spaanse La Palma verbleven, zijn geëvacueerd.
De lavastroom uit de vulkaan op La Palma heeft al twintig huizen verwoest. Zeker honderd andere huizen lopen nog gevaar.
De lavastroom uit de vulkaan op La Palma heeft al twintig huizen verwoest. Zeker honderd andere huizen lopen nog gevaar. Foto Borja Suarez/Reuters

Het ministerie van Buitenlandse Zaken past het reisadvies voor La Palma aan naar „vermijd de regio” na een vulkaanuitbarsting op het eiland, zegt een woordvoerder. Hoeveel Nederlanders zich precies op het eiland bevinden, weet het ministerie niet. Ze roepen toeristen op zich te laten informeren door de lokale autoriteiten, en contact op te nemen met het reisbureau waarmee ze naar La Palma zijn afgereisd.

Enkele tientallen toeristen die via reisorganisator TUI in een hotel op het Spaanse La Palma verbleven, zijn vanwege de vulkaanuitbarsting op het Canarische eiland geëvacueerd. Dat bevestigt een woordvoerder van TUI. Zij zaten in een hotel in een gebied dat door de lokale autoriteiten ontruimd werd, omdat het in de buurt van de vulkaan ligt en de weg ernaartoe door de uitbarsting is geblokkeerd. De toeristen zijn overgeplaatst naar een ander hotel op het eiland. Sommigen moesten hun bagage in het hotel achterlaten.

Op La Palma zijn sinds zondag zo’n vijfduizend mensen geëvacueerd, naar aanleiding van de grootse vulkaanuitbarsting op het eiland sinds 1971. De lava heeft al twintig huizen verwoest, zegt de burgemeester van La Palma. Zo’n honderd huizen lopen nog gevaar. Er zijn tot dusver geen slachtoffers gevallen.

Bekijk ook de fotoserie van de lavastroom op La Palma

Naast de enkele tientallen geëvacueerde Nederlanders zitten er nog zo’n tweehonderd mensen via TUI op La Palma. Mensen die in de komende dagen nog op reis gaan naar La Palma worden volgens de woordvoeder begeleid in hun keuze voor een ander hotel, een ander eiland, of het annuleren van de reis. Het vliegveld en luchtruim van La Palma zijn nog gewoon open, ondanks de rookontwikkeling als gevolg van de vulkaanuitbarsting. De Spaanse regering laat het aan luchtvaartmaatschappijen zelf om een besluit te nemen over de doorgang van vluchten.